Menu

Lancering Limes paspoort en Limes schoolplaat

Iedereen kent de Romeinen, maar dat er zo dicht bij huis er nog zoveel sporen van hun 400 jaar lange aanwezigheid in Zuid-Holland te zien zijn, dat weet lang niet iedereen! Erfgoedhuis Zuid-Holland maakte daarom dit jaar, in opdracht van de Provincie Zuid-Holland, het Limes paspoort en de Limes schoolplaat, waarin het kennismaken met het Romeinse verleden van Zuid-Holland centraal staan. Tijdens de opening van de Nationale Archeologie Dagen Zuid-Holland 2017 worden beiden officieel gepresenteerd.

Limes paspoort

Het Limespaspoort – voor kinderen vanaf acht jaar – staat vol met bijzondere plekken in Zuid-Holland die 2000 jaar geleden tot het Romeinse grensgebied behoorden.

Naast informatie over deze plekken staat er in het paspoort nog veel meer leuks: het is gevuld met weetjes over de Romeinen en er staan kennis én creatieve opdrachten in om alleen of samen te maken. Als de godin Fortuna aan je kant staat, win je er misschien zelfs een prijs mee!

undefined

 

Je kunt het Limespaspoort gratis aanvragen bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland door een mailtje te sturen naar archeologie@erfgoedhuis-zh.nl. Het paspoort is ook af te halen op de volgende locaties: Museum Meermanno, Kasteel Duivenvoorde, Torenmuseum Valkenburg, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, Archeon, Archeologiehuis Zuid-Holland en NIGRVM PVLLVM Zwammerdam, op VVV kantoren in Leiden, Den Haag, Alphen aan den Rijn en Katwijk en bibliotheken in deelnemende gemeenten.

Het paspoort is een initiatief van de erfgoedtafel Romeinse Limes en is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en deelnemende erfgoedinstellingen en gemeenten.

 

Limes schoolplaat

De schoolplaat over de Limes toont hoe het Romeinse grensgebied er zo’n 2000 jaar geleden uitzag. De plaat is gratis verstrekt aan scholen langs de Limes in Zuid-Holland en is ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Op de voorkant staat een kleurrijke tekening waarop op een speelse manier allerlei aspecten uit de Romeinse tijd worden getoond: van het dagelijkse leven van de soldaten in een castellum, tot het vervoeren van allerlei goederen over de Rijn. Op de achterkant staat informatie waarmee leerkrachten zelfstandig een les over het onderwerp kunnen verzorgen. De glossy poster (afmetingen 85 bij 60 cm) is te bestellen op de website van het Erfgoedhuis. De kosten daarvan zijn 10 euro, inclusief verzending in een stevige koker.

undefined

 

De schoolplaat is een initiatief van de erfgoedtafel Romeinse Limes en is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en deelnemende erfgoedinstellingen en gemeenten.