Menu

Tentoonstelling ‘Archeologie uit je achtertuin’

In ‘Archeologie uit je achtertuin’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vind je de meest uiteenlopende archeologische vondsten uit meer dan 120 Nederlandse gemeenten. Uit elke gemeente is één object te zien. De vondsten zijn tentoongesteld in een ladekast van wel 10 meter lang. Je vindt de ladekast in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, in de vaste tentoonstelling ‘Archeologie van Nederland’.

Enorme diversiteit van de Nederlandse archeologie

In elke Nederlandse gemeente zijn archeologische objecten gevonden: op akkers, bouwplaatsen, in stadscentra, parken en in achtertuinen. De voorwerpen in de ladekast variëren van vuurstenen gereedschappen tot Romeinse sieraden en pijpenkopjes uit de moderne tijd. Elk object vertelt een bijzonder verhaal uit de geschiedenis van de gemeente, en samen tonen ze de enorme diversiteit van de Nederlandse archeologie.

Van Spaanse kanonskogel uit Alkmaar tot bronzen applique uit Maastricht

De rijkdom van de Nederlandse archeologie komt u tegemoet bij het openen van de laatjes. U ziet bijvoorbeeld een Spaanse kanonskogel uit de Tachtigjarige Oorlog (ca. 1573) die in Alkmaar is gevonden. Van Texel komt een luizenkam van een zeeman (uit ca. 1740) en Den Haag leverde een Delfts blauw tegeltje met een ooievaar uit ca. 1650. Andere blikvangers zijn een bronzen applique (een soort versiering) uit Maastricht en een zegelstempel uit Rotterdam. Op de applique (gemaakt tussen 100 en 250) staat Silenus, een metgezel van de Griekse god Dionysos. De achttiende-eeuwse zegelstempel laat de Romeinse godin Salus zien, de verpersoonlijking van welzijn en welvaart.

Uitbreiding naar 390 gemeenten

Archeologie uit je achtertuin is een uitbreiding van de bestaande vaste tentoonstelling Archeologie van Nederland. De kast is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen archeologen, musea, gemeenten, depots en archieven. Onder de deelnemende gemeenten bevinden zich Rotterdam, Maastricht, Alkmaar, Groningen, Utrecht en Lelystad. De komende jaren zal de kast verder worden gevuld, tot er van elk van de 390 Nederlandse gemeentes een voorwerp in te vinden is, inclusief de Antilliaanse eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Online zijn alle objecten te vinden op een kaart van Nederland via de bij het project behorende website.