Menu

ArcheoHotspot Romeinse Vicus opent weer in Alphen aan den Rijn

Vanaf vrijdag 13 oktober strijkt de onderzoekstent van de Pop-up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn weer neer in het Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn. Help mee bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp van bijna 2000 jaar geleden. Wil je Romeins aardewerk in je handen hebben en meehelpen met het onderzoek? Wil je dierenbotten wegen en sorteren? Kom dan naar de legertent in het Atrium van het Gemeentehuis.

Romeinse Vicus

In hartje Alphen aan den Rijn, aan het Rijnplein, stond vroeger een Romeins fort, een castellum. Het heette Albaniana. Rondom dit fort ontstond een kampdorp – vicus – waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden en werkten. Hoewel er vijftig jaar lang opgravingen zijn gedaan in de vicus van Alphen, zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen van het project Romeinse Vicus aan de Rijn proberen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het
dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen.

ArcheoHotspots

Het project is een samenwerking tussen Romeinse Vicus aan de Rijn en de ArcheoHotspots, plekken waar iedereen gratis en zonder afspraak kan binnenlopen om zelf het vak van archeoloog te ervaren. Mensen kunnen er onder begeleiding meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken naar hoe archeologen te werk gaan.

Ook op andere locaties in Nederland zijn ArcheoHotspots te vinden. Op dit moment zijn er zes permanente ArcheoHotspots verspreid over Nederland te vinden, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Nijmegen en Utrecht. Vanwege het grote succes wordt het concept in de komende jaren verder uitgerold naar meer locaties.

Help mee met onderzoek

Het onderzoek naar de Vicus is afgelopen jaar begonnen. Misschien heb je de onderzoekstent al zien staan, eerst in het Gemeentehuis en later op het Rijnplein. Nu komt de tent terug in het Atrium van het Gemeentehuis en gaat het onderzoek verder. Bekijk het aardewerk en andere vondsten en help zelf mee
met het onderzoek. In een kleine TENToonstelling kun je van alles te weten komen over het Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd en het onderzoek.

Waar: in het Atrium in het Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1.
Wanneer: Op vrijdag 13 oktober (Nationale Archeologiedagen) van 10 tot 16:30u. Daarna tot 1 december op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13 tot 16:30u.