Menu

Deze week in de Archeo Break: De favoriete vondst van…

Voor archeologisch depotbeheerder Inge Riemersma is er in het provinciaal depot in Zuid-Holland een vondst die veel betekent: het skelet van een vrouw, gevonden in 1997 tijdens een opgraving in Hardinxveld-Giessendam. Het skelet is ontdekt tijdens vooronderzoek voor de aanleg van de Betuweroute.

Trijntje

Wat de vondst bijzonder maakt, is dat het skelet het oudste vrijwel complete skelet van een mens is dat ooit in Nederland is gevonden. Omdat het skelet is gevonden doordat men op de vindplaats een spoorlijn aan ging leggen, is de vrouw Trijntje genoemd.

Inge: “Trijntje ‘belichaamt’ het, in mijn ogen, meest bijzondere archeologische vondstcomplex in Zuid-Holland. Wetenschappelijk gezien is het natuurlijk een unieke vindplaats, die dateert uit de overgangsfase van de Midden-Steentijd naar de Nieuwe Steentijd: de opkomst van landbouw en veeteelt in Nederland. Tot die tijd leefde de mens als jager-verzamelaar een nomadisch bestaan. Trijntje en haar familie/groepsgenoten trokken nog wel van plek naar plek, maar ze waren de eersten in dit gebied die langer gebruik maakten van hun verblijfplaats (minimaal een seizoen). Het was een vorm tussen een snel verplaatsbaar kamp en een dorpje in.”

Een andere belevingswereld?

“Qua ‘sfeer’ spreekt deze periode/plaats en vrouw mij ook aan. Ik probeer me in te leven in hoe haar leven toen moet zijn geweest. Zou haar belevingswereld heel anders zijn geweest dan die van mij nu? Maakte ze zich net zoveel zorgen om haar kind als ik soms? Vond ze het fijn om voor het gezin te zorgen (deed ze dat)? Had ze dromen/angsten/wensen/plezier? Zou het leven misschien fysiek zwaarder zijn en emotioneel wat ‘oppervlakkiger’? Of juist veel intenser?”

Terug in de tijd

“Als ik me één keer een week terug in de tijd zou mogen laten flitsen dan zou ik kiezen voor ‘een week met Trijntje’. Ik denk dat er dan heel wat onderzoeksvragen beantwoord zouden kunnen worden. En ik zou weten of ik me daar thuis zou voelen, of juist een alien…van dat soort dingen. (De kruisiging van Jezus zou op een goede tweede plek komen overigens). Dus mijn favoriete ‘vondst’ is in totaliteit eigenlijk het gehuchtje op de twee donken bij Hardinxveld-Giessendam, waar Trijntje een belangrijk deel van is.”

De Archeologische Kroniek

Dit interview is afkomstig uit de Archeologische Kroniek Zuid-Holland, een jaaroverzicht met de belangrijkste opgravingen en vondsten in Zuid-Holland. Elke week  wordt in de “Archeo Break” een vondst of verhaal uit de Kroniek over het jaar 2016 uitgelicht. De Kroniek is hier digitaal beschikbaar of voor 1 euro te bestellen.