Menu

ArcheoHotspot Alphen aan den Rijn: zelf aan de slag!

De afgelopen weken konden inwoners en bezoekers van Alphen aan den Rijn kennismaken met archeologie, door zelf onderzoek te doen naar Romeins aardewerk en dierenbotten in de Pop-Up ArcheoHotspot in het gemeentehuis.

Waar nu het winkel- en uitgaanscentrum van Alphen aan den Rijn is, stond ooit een Romeins fort. Rond het fort lag een kampdorp, een vicus, waarvan de afgelopen 60 jaar resten bij verschillende opgravingen zijn gevonden.

Archeologen hebben, samen met vrijwilligers, bezoekers en schoolklassen uit de omgeving, de vondsten uit de Romeinse vicus weer tevoorschijn gehaald uit het depot. In een legertent in het Atrium van het Gemeentehuis in Alphen aan den Rijn, de Pop-Up ArcheoHotspot, kon iedereen die dat wilde de afgelopen weken zelf onderzoek doen naar de archeologische resten.

Wil je zelf ook nog even komen kijken? Dat kan nog tot 1 december 2017 op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur in het Atrium van het Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

 

Pop-Up ArcheoHotSpot ook naar Zwammerdam

In 2018 zal de ArcheoHotSpot in Zwammerdam neerstrijken, waar ook ooit een Romeins fort met een vicus stond. In de Romeinenweek (28 april tot en met 6 mei 2018) kan het publiek hier meehelpen met onderzoek op het terrein van Zorginstelling Ipse de Bruggen, bezoekerscentrum De Haven-Nigrum Pullum.

 

Subsidieregeling Archeologie & Publieksbereik

De ArcheoHotSpot in Alphen aan den Rijn werd mede mogelijk gemaakt door provincie Zuid-Holland via de subsidieregeling Archeologie & Publieksbereik. Deze regeling is ook in 2018 actief.