Menu

Rijksmuseum van Oudheden beschikt over 13.000 jaar oud stukje mens en kunst

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden blijkt naar eigen zeggen het oudste stukje moderne mens en het oudste stukje kunst in huis te hebben.

Het gaat om een fragment van een menselijke schedel en een versierd bot van een bizon van allebei ongeveer 13.000 jaar oud, in 2013 uit de Noordzee opgediept.  Het gaat om de ’oudste mens van Nederland’, schrijft het museum trots.

Nederlandse archeologen hebben de leeftijd nu vastgesteld. De Noordzee was destijds, aan het einde van de laatste IJstijd, een laagvlakte. Het is vermoedelijk van een volwassene, die aan bloedarmoede heeft geleden en veel vlees at.

Het nog iets oudere versierde bizonbot, dat als bruikleen in het museum ligt, werd in 2005 opgevist: een middenvoetsbeen met een zigzag-versiering. „De functie is niet te achterhalen, mogelijk was het een handvat van een werktuig, of een ritueel voorwerp”, aldus het museum.

Meer informatie over het museum

Bekijk de website