Menu

Archeologen doen bijzondere vondsten in Rotterdam

Bij opgravingen naast de André van de Louwbrug, naast de Markthal in hartje Rotterdam hebben archeologen een hele reeks bijzondere vondsten gedaan. Er werden onder andere een stempel, dakpannen, glas, veel aardewerk, leren schoenen en dierenbotten gevonden.

Archeoloog Patrick Ploegaert laat zien wat er allemaal is gevonden tijdens de opgravingen. © Gilbert Kempenaar

Vooral het stempeltje met een tweekoppige adelaar erop is een unieke vondst. Archeoloog Patrick Ploegaert licht het object toe: ‘Het is geen vlakke stempel, maar een beetje uitgehold, als het ware in 3D. Dit voorwerp werd in de klei gedrukt, bij wijze van versiering. In dit geval stond-ie op een vuurstolp, een object van aardewerk dat over smeulende kooltjes in een haard werd gezet.’

Op de plek waar de objecten zijn opgegraven, lagen vroegen scheepswerven en verdedigingswerken. Met de uitbreiding van Rotterdam vanaf 1609 is het gebied helemaal heringericht, en in de toekomst zal hier de 70 meter hoge woontoren Bright moeten komen.