Menu

TOP10 verkiezing ZHAAP: het Virtueel Archeologisch Museum met stip op 1!

Op zaterdag 4 februari 2018 zijn tijdens een bijeenkomst bij de Archeologische Werkgroep Nederland in de Van Naeldwijckstraat in Voorburg 35 locaties in onze omgeving gekozen die kenmerkend zijn voor de verbinding tussen landschap en archeologie. Vervolgens is het aan het publiek geweest om uit deze locaties de mooiste te kiezen. Dat is gegaan via een verkiezing op internet.

Op een bijeenkomst op zaterdag 24 maart is de uitslag bekendgemaakt. Er is in totaal 423 keer gestemd door 98 kiezers. Er is een hele duidelijke en spectaculaire nummer 1 plaats voor het Virtueel en interactief museum Rotterdamsebaan in Den Haag, dat onder andere in een HTC-Vive kamer laat zien hoe bewoners in de Romeinse Tijd en Middeleeuwen van het landschap gebruik maakten.

De tweede plaats is voor het Romeinse landschap van Forum Hadriani in Voorburg, waar in het Park Arentsburg vandaag de dag nog het landschap van 2000 jaar geleden beleefd kan worden. Als mooie derde plaats in de TOP10 staat De Burcht in Leiden genoteerd, machtsbasis van Graaf Floris l duizend jaar geleden op een imposante heuvel tussen twee rivieren in. Na de uitslag zijn naast de nummers 1 en 2 een aantal andere locaties van de top 10 van Leidschendam-Voorburg en omgeving bezocht, zoals de strandwal van Voorburg met Hofwijk en Swaensteijn als voorname monumenten (5e plaats), en de nabijgelegen Vliet, een Middeleeuwse waterweg (7e plaats). Tot slot is er in het duingebied Meijendel aan het eind van de dag een oud landschap opgeboord.

Het landschap is al duizenden jaren in beweging door natuurlijke processen. Dat is op veel plaatsen duidelijk te zien maar soms ook verborgen onder het moderne landschap. De mens draagt daar ook zijn steentje aan bij. De menselijke ingrepen zijn zichtbaar in het landschap in de vorm van bijvoorbeeld bebouwing en ontginning. Archeologische vondsten geven ons een indruk van het leven van vroeger.

De archeologische vereniging AWN Leidschendam-Voorburg en de archeologen van de gemeente Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar doen mee aan het project Zuid-Hollandse Archeologie en Aardkunde (ZHAAP). In dit project worden een aantal kenmerkende plekken in Leidschendam-Voorburg en omgeving uitgekozen waar de landschapsvorming en de archeologie duidelijk met elkaar verbonden zijn. De mens heeft zich bijvoorbeeld in deze natte omgeving altijd moeten vestigen op hogerĀ  gelegen plaatsen. Dat kunnen natuurlijke hoogtes zijn als strandwallen (oude kustlijnen) maar ook de mens zelf wierp hoogtes op om er te wonen.

Op de website www.zhaap.nl/top10verkiezing staat de volledige uitslag van de verkiezingen van Leidschendam-Voorburg met van alle 35 locaties een foto en een korte beschrijving. In April en Mei wordt er op grond van deze verkiezingen een fietsroute gemaakt die uitleg geeft over deze mooie locaties. Ook een reizende tentoonstelling en een YouTube project horen bij het project.

Bekijk de website