Menu

Romeinse geschiedenis komt tot leven

Vanaf nu kunnen wandelaars en fietsers de geschiedenis beleven op het Romeinse Limespad en de Limes fietsroute. Beide routes volgen de Limes van Katwijk tot Nijmegen langs meer dan 40 historische plekken zoals het oude fort ‘Nigrum Pullum’ (Zwammerdam), Castellum Hoge Woerd (De Meern) en Museum Het Valkhof (Nijmegen). Zie en ervaar tot waar de Romeinen kwamen in ons land en hoe ze daar leefden.

Met het Romeinse Limespad wandel je 275 kilometer langs gereconstrueerde wachttorens en castella van de Limes. ”De Romeinen zijn de grondleggers van de westerse beschaving. Dat willen we graag zichtbaar én beleefbaar maken”, aldus Joep Naber, directeur van Wandelnet. Zo kun je opgegraven artefacten bewonderen, bijv. in het Rijkmuseum voor Oudheden in Leiden en meer leren over de uitwisseling van goederen en cultuur tussen Romeinen en andere in het gebied wonende volken, zoals de Bataven. Het Romeinse Limespad is in twee richtingen bewegwijzerd met de bekende wit-rode markering.

Gids en gps-tracks
Gelijktijdig met het Romeinse Limespad is er bij de ANWB een Limes fietsroute verschenen. Deze 200 km lange route volgt het fietsknooppuntennetwerk waarbij je van knooppunt naar knooppunt fietst. Van beide routes is een gids verschenen en kun je gratis gps-tracks downloaden. Voor meer info: Romeinse Limespad en Limes fietsroute.

Europees Erfgoedjaar
In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te laten genieten. De Limes-routes maken deel uit van het thema van de maand mei: Europese Routes.

Limes samenwerking
De routes zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de ANWB, Wandelnet, Stichting Landelijk Fietsplatform, Romeinse Limes Nederland, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Nederlandse Limes Samenwerking (NLS) (samenwerking tussen provincies Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland).

Voor meer informatie, kijk op de website van wandelnet.