Menu

3D-reconstructie Caesar in Rijksmuseum van Oudheden

In het Rijksmuseum van Oudheden wordt er op dit moment een gezichtsreconstructie van Julius Caesar gepresenteerd. De reconstructie werd gemaakt op basis van nieuw onderzoek van archeoloog Tom Buijtendorp en een marmeren Caesarbuste uit de collectie van het museum.

Reconstructie Julius Caesar © Maja d'Hollosy

Het gezicht van Julius Caesar
Door Buijtendorps onderzoek krijgt Julius Caesar letterlijk een nieuw gezicht. In het Rijksmuseum van Oudheden is een levensechte gezichtsreconstructie van de veldheer gepresenteerd en anders dan tot nu toe werd gedacht, was Caesar volgens Buijtendorp kalig en had hij een schedelafwijking. Volgens hem ligt dit beeld veel dichter bij de waarheid, al zijn er nog veel onzekerheden.

Beschadigd beeldhouwwerk
De reconstructie werd gemaakt door Maja d’Hollosy, archeoloog en fysisch antropoloog en gespecialiseerd in het maken van gezichtsreconstructies. De reconstructie werd gemaakt op basis van een 3D-scan van het marmeren portret. Het stuk beeldhouwwerk is behoorlijk beschadigd. Daarom is gekozen om de verdwenen delen, zoals neus en kin, aan te vullen op basis van een tweede portret van Julius Caesar: de zogenaamde Tusculum-buste. Deze buste is gevonden op de plek van het antieke plaatsje Tusculum, ten zuiden van Rome, en bevindt zich in de collectie van het Archeologisch Museum van Turijn. Daarnaast is een muntportret van Caesar door de muntmeester Marcus Mettius gebruikt.

Het reconstructieportret van Julius Caesar werd op vrijdag 22 juni onthuld, na afloop van de boekpresentatie van Tom Buijtendorp. De reconstructie kon gerealiseerd worden middels een subsidie van Provincie Zuid-Holland en werd gemaakt door Maja d’Hollosy. De 3D-reconstructie is tot eind augustus 2018 zien in de entreehal van het museum, in een vitrine die achter de Egyptische tempel staat. Het boek Caesar in de Lage Landen komt in juni uit bij uitgeverij Omniboek.

Kijk voor meer informatie op de site van Rijksmuseum van Oudheden.