Menu

App ‘Archeologica’ wint Digging for Data-challenge

Het voorstel ‘Archeologica’ heeft de eerste prijs gewonnen van de app-challenge Digging for Data. De wedstrijd werd georganiseerd door de provincie Zuid-Holland en Open State Foundation voor de ontsluiting van data en informatie voor de buitenwereld. De winnende app is een spel waarbij 2 teams spelenderwijs worden uitgedaagd om eigenschappen te koppelen aan archeologische objecten. Het spel zal onder meer op scholen gebruikt gaan worden.

Foto: https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/@21312/app-archeologica/

De jury prijst het winnende team vanwege het vergroten van het publieksbereik voor archeologische data door een laagdrempelig spel te maken. Daarbij komt het publiek gemakkelijker in aanraking met de archeologische vondsten, en daarmee de historie, uit de provincie Zuid-Holland. In totaal mochten 11 teams pitchen tijdens het evenement op vrijdag 22 juni in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn. De jury bestond uit Jan van Ginkel (concerndirecteur provincie Zuid-Holland), Chiara Piccoli (docent/onderzoeker Digitale Archeologie aan de Universiteit Leiden), Inge Riemersma (depotbeheerder bij het Provinciaal Archeologisch Depot Zuid-Holland) en Breyten Ernsting (developer bij de Open State Foundation).

Verdere ontwikkeling app
Juryvoorzitter en concerndirecteur Jan van Ginkel kijkt terug op een geslaagde dag:

“In totaal zijn 11 enthousiaste teams met hun idee aan de slag gegaan. We hebben onze digitale Indiana Jones gevonden en daar is de provincie trots op! Met  deze app-challenge zijn archeologische objecten en andere databronnen als ’open data’ beschikbaar gesteld. Duizenden vondsten, zoals Romeinse munten, 3D objecten en opgravingsdocumentatie zijn hiermee beschikbaar voor hergebruik. Een app is een mooi middel om de schatkamer aan oude bronnen open te breken en te delen met een groter publiek. We kijken dan ook uit naar de lancering van de app in oktober van dit jaar!”

De provincie Zuid-Holland gaat met de winnaar in overleg over de verdere ontwikkeling en de lancering van de toepassing.

 

Kijk meer informatie en een volledig overzicht van alle ingezonden app-ideeën op www.diggingfordata.nl.

De winnaars met hun prijs