Menu

App ‘Archeologica’ maakt archeologie toegankelijk voor breder publiek

Met de nieuwe gratis app ‘Archeologica’ duik je in de schatkamer van Zuid-Holland. De objecten in de game zijn archeologische vondsten uit de provincie. Door het spelen van het spel worden meer gegevens over deze objecten verzameld, waardoor databases worden verrijkt en verder opengesteld. Hiermee wordt het publieksbereik van archeologische data vergroot.

Screenshot van de app Archeologica

Competitief spel
‘Archeologica’ is een competitief en educatief spel waarbij spelers worden uitgedaagd om archeologische vondsten aan kenmerken te koppelen. Het is een spel waarbij 2 teams spelenderwijs eigenschappen  koppelen aan archeologische objecten. Dit competitieve spel zorgt voor interactie. Het kan bestaande datasets uitbreiden en verrijken met waardevolle informatie. Slimme technieken zorgen ervoor dat het spel steeds uitgebreider wordt, zodat er nog meer specifieke data verzameld kan worden over de vondsten. Het spel zal onder meer op scholen gebruikt gaan worden.

Digging for Data
De app ‘Archeologica’ is ontwikkeld door Eaglescience, winnaar van de app-challenge Digging for Data van de provincie Zuid-Holland en Open State Foundation. Met deze app wil de provincie Zuid-Holland archeologie toegankelijk maken voor een breder publiek  en de bestaande archeologische datasets uitbreiden en verrijken. Het aanbieden van de app ‘Archeologica’ past in een van de uitgangspunten van de provincie om zoveel mogelijk informatie transparant en openbaar te maken. Op deze manier gaan we in Zuid-Holland slimmer om met data.

 

‘Zuid-Holland is een rijk archeologisch gebied en archeologie vertelt veel over onze geschiedenis. Daarom beschermen wij ons archeologisch erfgoed en ontsluiten we archeologische kennis, zodat inwoners van de provincie ermee kennis kunnen maken en het kunnen beleven’,
aldus gedeputeerde Rik Janssen.

 

Transparante en open provincie
De provincie Zuid-Holland beschikt als overheidsorganisatie over grote hoeveelheden data. Zij verzamelt, analyseert en beheert deze gegevens bij het vervullen van haar publieke taak. De data die zij verzamelt en creëert behoort dan ook toe aan de samenleving.

 

‘De data en informatie die wij verzamelen en creëren willen wij op een juiste manier ontsluiten. De app-challenge met als product de ‘Archeologica’ app is hier een voorbeeld van’,
aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

 

‘Archeologica’ is gratis beschikbaar in de app store (Android en iOS). Ook is de game te openen via https://archeologica.eaglescience.nl/ (let op: niet via internet explorer).

Gedeputeerden bij de lancering van de app (22 november 2018)