Menu

Wat zijn de meest bijzondere plekken in je eigen omgeving?

ZHAAP (Zuid-Hollandse Archeologie en Aardkunde voor het Publiek) brengt de vorming van het landschap en de vondsten binnen de archeologie samen. Het is een innovatief publieksproject dat twee verschillende vrijwilligersgroepen bijeenbrengt vanuit erfgoed en natuurbeheer, in een uniek samenwerkingsverband. De gezamenlijke zoektocht naar landvormen en archeologie binnen de eigen regio staat hierbij centraal. ZHAAP stelt tot doel zoveel mogelijk publieksgroepen te betrekken bij de zoektocht in eigen omgeving. Zowel qua inhoud als vorm: Geo-archeo labs, Veldexcursies, TOP10-Verkiezingen, Educatief Project, Fietsroutes, Reizende Tentoonstelling en YouTube films, heeft dit op deze gecombineerde wijze nog niet eerder plaatsgevonden.

Hoe hebben geologische processen invloed gehad op het vestigen door mensen op bijzondere plekken in Zuid-Holland? Waarom heeft men zich nu juist daar gevestigd? Samen kennis opdoen over deze bijzondere plekken, moet bijdragen aan een besef en betekenis van duurzaamheid in het landschap. Er zijn met ZHAAP maar liefst 101 bijzondere plekken aangemerkt waar landschap en mens al vanaf oudsher met elkaar in verbinding staan en nog steeds zichtbaar zijn. De drie TOP10 verkiezingen hebben geleid tot een Reizende Tentoonstelling, die nu Den Haag aandoet.

Van 7 Januari tot 28 Februari 2019 is in de Centrale Bibliotheek Den Haag op de 4e etage de stijlvolle Reizende Tentoonstelling ‘Mensen van Nu op de Bodem van Toen’ te zien. De tentoonstelling is een combinatie van informatiepanelen en films met spectaculaire ‘drone’ opnamen van het landschap in Zuid-Holland. De tentoonstelling zal verder nog te zien zijn in Bibliotheek Ypenburg (Maart-April ), Bibliotheek Scheveningen (Mei), Bibliotheek Loosduinen (Juni) en Bibliotheek Escamp (September-Oktober).