Menu

Terug- en vooruitkijken in het Limesjournaal

Wat is er in 2018 allemaal gebeurd omtrent de limes (de noordelijke grens van het Romeinse rijk die door onder andere Nederland loopt) en wat staat er in 2019 op het programma? Het Limesjournaal heeft voor de gelegenheid de vorm gekregen van een heuse talkshow, uitgezonden in twee delen, gepresenteerd door archeoloog Tom Hazenberg. De belangrijkste ontwikkelingen rondom de limes van vorig jaar en van het komend jaar passeren hier de revue.

In dit tweede deel (het eerste deel is hier terug te kijken) vertelt Tamar Leene, de programmamanager van de limes, over de aanvraag voor een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, die in 2019 moet plaatsvinden.

Erik Graafstal, gemeente-archeoloog van Utrecht en limesexpert, heeft het onder andere over de verwachtingen omtrent vliegveld Valkenburg. Hier bevindt zich een belangrijk economisch en militair punt uit de vroege Romeinse tijd: misschien wel een startpunt voor de Romeinen om het huidige Groot-Brittanië te gaan veroveren.

Ook aan tafel zit Toon Verhoeven, directeur van zorginstelling Ipse de Bruggen. Op de zorglocatie van Ipse de Bruggen in Zwammerdam, landgoed Hooge burch, ligt het limesbezoekerscentrum Nigrum Pullum (vernoemd naar hoe Zwammerdam in de Romeinse tijd heette). Nabijgelegen grand café De Haven wordt gerund door cliënten van Ipse de Bruggen.

Kijk het filmpje terug, duik in de archieven en lees meer op limesjournaal.nl.

Het Limesjournaal is een initiatief van het Zuid-Hollandse Limes-netwerk, maar richt zich ook op de rest van het limes-gebied in de drie Rijnprovincies. Het journaal wordt gemaakt door Hazenberg Archeologie, Museumpark Archeon, Sera Business Design en Echo tekst en presentatie. De provincie Zuid-Holland ondersteunt de ontwikkeling van dit medium financieel in het kader van haar erfgoedlijnenbeleid.