Menu

Podcast: De Limes Leeft!

De noordgrens van het Romeinse rijk, de limes, die ook door Nederland loopt, is volop in het nieuws. Daar is sinds kort nog een nieuwsbron bij: de podcast De Limes Leeft! In afleveringen van 10–20 minuten komt telkens iemand aan bod met liefde voor de limes. De derde aflevering past bij de Romeinenweek 2019 met als thema “vrouwen in de Romeinse tijd.” In deze aflevering is Ratna Drost aan het woord over Romeinse kleding voor vrouwen.

Podcast De Limes Leeft

Ratna is een specialist op het gebied van Romeinse kleding. Voor haar onderzoek gebruikt ze archeologische en historische bronnen, zoals vondsten van Romeins textiel en afbeeldingen op bijvoorbeeld fresco’s of mozaïeken. Maar daar blijft het niet bij: Ratna maakt de kleding ook zelf na. Als Romeinse dame Briseis draagt ze deze kleding regelmatig in het Archeon. Zo ontdekt ze vooral in de praktijk welke modellen en stoffen nu juist goed werkten voor Romeinse vrouwenkleding, en welke niet.

Met een stijlcollectie van 40 tot 50 stuks heeft Ratna inmiddels een omvangrijke Romeinse kledingcollectie. Haar modegevoel blijft niet beperkt tot de Romeinse tijd: ze heeft ook zo’n 15 reconstructiestukken, die één op één zijn nagemaakt. Deze collectie omvat kledingstukken uit de periode van 1600 voor onze jaartelling tot ongeveer de zesde eeuw van onze jaartelling. Zo kan ze ook kleding van bijvoorbeeld de oude Grieken tonen, of een eenvoudig gewaad uit de Bronstijd. Ratna maakt tegenwoordig niet alleen meer Romeinse kleding voor zichzelf, maar ook steeds vaker in opdracht voor re-enactors die de Romeinse tijd naspelen, in Nederland maar ook internationaal.

De aflevering over Romeinse vrouwenkleding beluister je hier. Voor alle afleveringen klik je op de link hieronder om naar de podcastpagina te gaan. Voor meer nieuws en het programma van de Romeinenweek 2019 (4–12 mei) kun je de evenementenpagina bekijken. Wil  je Briseis of andere Romeinen tegenkomen, en zien hoe de personages en nagemaakte kleding er in het echt uitzien? Bezoek dan het Archeon in Alphen aan den Rijn.

Podcast ‘De Limes Leeft!’

De podcast ‘De Limes Leeft!’ is een initiatief van Debora d’Hont-Dieleman. Debora is archeoloog en specialist museumeducatie. Sinds ze zich in Woerden heeft gevestigd, is ze steeds meer betrokken geraakt bij de Romeinse Limes. Met deze podcast besteedt ze aandacht aan mensen die, net zoals zij, uit liefde voor de limes betrokken zijn bij allerlei projecten die te maken hebben met dit deel van de Nederlandse geschiedenis.