Menu

Kasteel Develstein in Zwijndrecht krijgt Archeoscoop

Aan de rivier de Devel stond in de 14e en 15e een kasteel in Zwijndrecht: Develstein. Van dat kasteel is tegenwoordig niet veel meer over, maar een eiland, behorend bij de voortuin van het Develsteincollege, verraadt waar het kasteel heeft gestaan. Op deze plek wordt op 17 juli een Archeoscoop geopend: een ondergrondse vitrine waarmee bezoekers terug in de tijd kunnen kijken, naar toen het kasteel er nog stond.

Develstein reconstructie bovenaf

Het kasteel Develstein, eigenlijk een versterkt landhuis, is in 1572 verwoest als onderdeel van de strijd tussen de Spanjaarden en de Geuzen. Na herbouwing groeide het in de 17e eeuw uit tot een belangrijke plek voor kunst en cultuur. In de 19e eeuw raakte Develstein echter weer in verval, en bleef alleen de boerderij met dezelfde naam bestaan.

In 1969 is ook de boerderij verwijderd, om ruimte te maken voor stedelijke uitbreiding en de bouw van vestiging Develsingel van het Develsteincollege. Als herinnering is de gevelsteen uit de boerderij hier ingemetseld in de hal. Daarnaast vormt het  kasteeleiland uit de 18e eeuw een tastbare herinnering. Dit is de locatie waar nu een Archeoscoop is gerealiseerd. Dankzij de ondergrondse vitrine kunnen bezoekers goed zien hoe archeologisch onderzoek de geschiedenis van kasteel Develstein inzichtelijk heeft gemaakt.

Voor meer informatie over het kasteel, project kasteeleiland en de Archeoscoop, zie de website van de Stichting Kasteel Develstein.