Menu

Limes op weg naar Unesco status

De provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland hebben ingestemd in met voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst is een belangrijke stap richting de internationale erkenning die dit historisch rijke gebied verdient. Dit Nederlands-Duitse deel van de Limes is onderdeel van de voormalige rijksgrens van het Romeinse Rijk. Deze liep van Engeland tot de Zwarte Zee en delen hiervan staan al op de Werelderfgoedlijst. Gedeputeerde Staten van de provincies Utrecht, Gelderland en Zuid-Holland hebben gezamenlijk het nominatiedossier aan aan de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aangeboden.

Bij een positief besluit van de ministerraad, zal de minister in januari 2020 het nominatiedosser, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

“De limes verbindt in Zuid-Holland ruim 2000 jaar geschiedenis met het heden. Onze Romeinse geschiedenis is de basis van een goede band met de andere provincies en veel landen om ons heen. Met de Werelderfgoedstatus brengen wij de Limes en Zuid-Holland onder de aandacht van vele bezoekers, van binnen en buiten de oude Romeinse grenzen.”, aldus gedeputeerde Willy de Zoete voor Zuid-Holland.

Lees meer over de nominatie van de Limes op www.limeswerelderfgoed.nl