Menu

Inscripties aangetroffen op palen Limesweg

Bij archeologisch onderzoek in de gemeente Katwijk zijn twee eikenhouten palen met Romeinse inscriptie aangetroffen. Het gaat om het slagstempel COH II CR, wat letterlijk Cohors II Civium Romanorum betekent. Dit is een verwijzing naar een gespecialiseerde eenheid binnen het Romeinse leger die bouwwerkzaamheden uitvoerde. De palen maakten deel uit van de fundering van de Limesweg, die bijna 2000 jaar geleden werd aangelegd op het traject waar nu de Rijnlandroute wordt gerealiseerd.

 

Bij het archeologisch onderzoek zijn ruim 480 eikenhouten palen gevonden. De provincie Zuid-Holland laat alle palen grondig ondezroekn. Archeologen speuren naar kapsporen, tellen de jaarringen en reconstrueren waar het hout vandaan kwam en hoe de palen vervaardigd werden. René Isarin, projectleider, zegt hierover: “zo weten we dat de bomen gekapt zijn rond 124 AD en dat dit eikenhout uit vermoedelijk dezelfde lading gebruikt is op andere plekken langs de Limes. Dergelijke waarnemingen zijn een aanwijzing dat twee millennia geleden al dergelijke grootschalige infrastructurele projecten werden uitgevoerd en centraal, vanuit Rome, aangestuurd.

 

Later dit jaar worden de resultaten van het archeologisch onderzoek naar de Romeinse weg en de eveneens aangetroffen nederzetting “Weerdkampen” gepubliceerd. Zodra de inscriptie en andere vondsten geconserveerd zijn, worden ze permanent tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Zie ook onze eerdere berichtgeving hierover.