Menu

Boek over oorlogssporen in en nabij Leiden

Op 4 mei 2020 verschijnt het boek ‘Bang voor mooi weer – Oorlogssporen in Leiden en omgeving’, geschreven door archeoloog Ruurd Kok. Het boek verhaalt over oorlogsverhalen die verborgen liggen in het (stedelijk) landschap in en nabij Leiden. Vanwege de corona-crisis is er gekozen voor een digitale lancering van het boek middels een mini-documentaire die op genoemde datum om 16.00 uur te zien is op regionale en internetzender Sleutelstad TV (kanaal 46, Ziggo of https://sleutelstad.nl/tv/).

In Leiden en omgeving zijn nog steeds veel plekken te vinden met zichtbare sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Het gaat niet alleen om (resten van) bunkers, versperringen en tankgrachten, maar ook om oorlogsschade op bomen of gebouwen en andere littekens in de stad. Op andere plekken is in de oorlogsjaren iets bijzonders gebeurd zonder een spoor na te laten. Ooggetuigenverslagen of foto’s kunnen deze verborgen oorlogsgeschiedenis zichtbaar maken.

Basis voor het boek vormt de serie artikelen die onder de titel ‘Oorlogssporen’ in voorjaar 2018 is verschenen in het Leidsch Dagblad, aangevuld met een tweede, in 2019 te verschijnen reeks. Bij de selectie van onderwerpen is gekeken naar een zo breed mogelijk beeld, zowel wat betreft type oorlogsspoor, als wat betreft thema en locatie. Zo beschrijven de artikelen verschillende aspecten van de oorlogsgeschiedenis aan de hand van verschillende locaties in Leiden en omgeving.

Het boek ‘Bang voor mooi weer – Oorlogssporen in Leiden en omgeving’ is geen recreatieve gids, maar nodigt de lezer wel uit anders naar bekende plekken te kijken en zelf op ontdekking te gaan.

Bang voor mooi weer – Oorlogssporen in Leiden en omgeving / Ruurd Kok / ISBN 978 90 71256 79 0
Meer informatie: Uitgeverij Ginkgo, Leiden