Menu

Merovechpark Rijnsburg opent binnenkort

Rijk gedecoreerde kralen in reuzeformaat, meerstammige bomen en ruige beplanting in slingerende patronen. Het zijn stille verwijzingen naar het grafveld van de Merovingen, een volk dat in de vroege Middeleeuwen woonachtig was in Zuid-Holland. In Rijnsburg begroeven zij hun overledenen. Binnenkort is dit gebied niet meer afgesloten voor publiek, maar fungeert het als wandelpark in nieuwbouwwijk De Horn.

Aan het begin van de twintigste eeuw troffen tuinders bij werkzaamheden graven en grafgiften aan in Rijnsburg, gemeente Katwijk. Het Rijksmuseum van Oudheden en de toenmalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek stelden daarop vast dat hier een grafveld lag uit de tijd van de Merovingen (550 – 700 na Chr.) Het gebied werd beschermd als archeologisch rijksmonument. Ruim een eeuw later wordt het gebied openbaar toegankelijk gemaakt als wandelpark, vernoemd naar de eerste koning van de Merovingen, koning Merovech.

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed publiceerde onlangs een uitgebreid artikel in haar online tijdschrift over de aanleg van het Merovechpark op het archeologisch rijksmonument.

Houd de website van de gemeente Katwijk in de gaten voor de officiƫle openingsdatum (bij publicatie van dit bericht vanwege coronamaatregelen nog onduidelijk).