Menu

Grootschalig limesonderzoek wil ook publiek gaan betrekken

Archeoloog Saskia Stevens haalde 4,1 miljoen euro binnen voor grootschalig onderzoek naar de limes. De Romeinse grens, die vroeger langs de rivier de Rijn liep, zal door een gevarieerd team van wetenschappers uitgebreid onderzocht worden. Niet alleen archeologen en historici werken mee, maar ook een aardwetenschapper, een dierenecoloog en verschillende exacte wetenschappers. Ook het publiek zal een rol krijgen.

Replica Romeins Ruitermasker in Nijmegen. Bron Wikimedia/Roger Veringmeier

“We weten inderdaad al veel, maar de kennis is nogal verspreid en versnipperd. We willen nu alles wat we weten bij elkaar voegen, bundelen om tot één beeld te komen van de limes in Nederland. Dat doen we bijvoorbeeld ook door middel van citizen science, door het publiek erbij te betrekken. Geïnteresseerden, amateurarcheologen, mensen die met een metaaldetector vondsten hebben gedaan, mensen die heel veel weten over een gebied of over één onderwerp.” verteld archeoloog Saskia Stevens.

Het projectteam zal zich er ook op richten informatie over de limes beter toegankelijk te maken voor publiek: “Er komen workshops, lezingen, publieksmanifestaties. En we willen alle gegevens over vondsten, die nu verdeeld liggen over drie provincies, in een databestand onderbrengen, zodat de data beter en makkelijker voor iedereen toegankelijk zijn.”

Lees hier meer over het project: Constructing the Limes.

Bron: AD