Menu

Zeldzame WOII-bunker ontdekt in Leidse tuin

Bouwhistorici stuitten bij toeval op een betonnen bunkertje in een tuin in Leiden. De schuilplaats bleek in de Tweede Wereldoorlog gemaakt te zijn, als bescherming tegen de Duitsers. ‘De eigenaar kende het wel, maar wist niet wat het was,’ vertelt historicus Edwin Orsel van Erfgoed Leiden.

foto: Erfgoed Leiden en Omstreken

Bouwhistorici waren bezig met een huis, toen ze in de tuin een bijzonder bouwwerk vonden. Een betonnen cilinder met een kleine ingang, bedolven onder klimop. Onderzoek wees uit dat het ging om een bunker uit de Tweede Wereldoorlog, gebouwd in 1940 om te beschermen tegen rondvliegende fragmenten en scherven tijdens luchtaanvallen. De schuilplaats is net groot genoeg voor zes personen.

Bijzonder bouwwerk

De bunker is uniek voor Leiden, waar nog maar weinig sporen van de oorlog te zien zijn. De schuilplaats is gebouwd door de Leidse betonfabriek Wernink. De fabriek maakte voor de oorlog al betonnen rioolbuizen en paste het product aan op de oorlogssituatie. Na een zoektocht in de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken werden bouwtekeningen gevonden die gemaakt zijn door de Dienst Gemeentewerken. De ontworpen schuilplaatsen waren openbaar voor de bevolking; blijkbaar wilde de gemeente hiermee voorzien in de bescherming. Dit bunkertje stond echter in een tuin, dus was waarschijnlijk voor privégebruik.

 

Bron: Erfgoed Leiden en Omstreken