Menu

Beleef de eerste eeuwen van Holland tijdens de Nationale Archeologiedagen in Den Haag!

  • 14 oktober 2017
  • Archeologie Den Haag, Spui 70, 2511 BT Den Haag

Ga mee met een stadswandeling door Den Haag met de stadsarcheologen! Vertrek vanaf de tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland – het verhaal van een eigenzinnig graafschap’.

De rondleidingen beginnen om 12:30, 14:00 en 15:30 uur. Archeologen van Den Haag geven bovendien van 12 tot 17 uur toelichting bij de tentoonstelling. De tentoonstelling staat er van 2 tot 20 oktober.

Over de tentoonstelling

De bezoeker ontdekt op de tentoonstelling hoe de groei van Holland te verklaren is vanuit gebeurtenissen en ontwikkelingen vanaf ongeveer het jaar 1018. Vier graven en een gravin laten de bezoekers met voorwerpen en verhalen zien hoe het landschap sterk veranderde,  welke machtsspelletjes werden gespeeld en wat voor rol de religie en de handel speelden.

Gravin Jacoba van Beieren is de eerste die een verhaal vertelt, over hoe ze in 1433 de macht overdraagt aan Philips van Bourgondië. Drie jaar later zou ze in Den Haag in de Hofkapel worden begraven. Het Binnenhof speelt vanaf de 13de eeuw een belangrijke rol als belangrijkste woonplaats en als bestuursplaats van de graven. Dat dat niet altijd zo is geweest en dat Vlaardingen toen een belangrijke rol heeft gespeeld, is in deze tentoonstelling te zien.

Organisatie tentoonstelling

Deze tentoonstelling is georganiseerd door de gemeente Den Haag en de gemeente Vlaardingen. De tentoonstelling is gemaakt door TGV Teksten en Presentatie en is mede te danken aan een subsidie van de Provincie Zuid-Holland.

Naast de tentoonstelling kunt u ook de Museum Escape room bezoeken. Dat is een pop-up escape room die gericht is op de unieke archeologie van de provincie Zuid-Holland. Met behulp van echte archeologische vondsten worden deelnemers aan de escape room uitgedaagd te denken als een archeoloog. Speciaal voor de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis staat Museum Escape ook  in het atrium van het Haagse stadhuis.

Share

Beleef de eerste eeuwen van Holland tijdens de Nationale Archeologiedagen in Den Haag!