Menu

Cold Case Clarissenklooster

  • 14 oktober 2017
  • 12:00
  • Archeologische Vereniging Golda, Achter de Kerk 11a, 2801 JX Gouda

Veertien skeletten uit het Clarissenklooster hebben jarenlang in dozen opgeborgen gelegen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen worden de resultaten van het eerste onderzoek kenbaar gemaakt.

Vorig jaar ontstond binnen de Archeologische Vereniging Golda het plan om de opgraving van het Clarissenklooster uit te werken in een publicatie en tentoonstelling. De opgraving in de Goudse binnenstad werd al in 2008 uitgevoerd, maar door het faillissement van de aannemer waren de vondsten nooit uitgewerkt in een rapport en verdwenen de veertien opgegraven skeletten uit de kapel ongezien in dozen in het archeologisch depot.

Eind vorige jaar is er een crowdfunding actie van start gegaan: de ‘Cold Case Clarissenklooster’. Mede door de twee ‘nieuwe anatomische lessen’, waarbij Constance van der Linde enthousiast uitleg gaf over de mogelijkheden van het skeletonderzoek, is meer opgehaald dan het streefbedrag, zo’n €5.300,-. Met een bijdrage van gemeente Gouda en subsidie van de regeling ‘Publieksbereik archeologie’ van de Provincie Zuid-Holland is er nu voldoende geld voor de uitwerking van het onderzoek door ADC en om de opgegraven skeletten te laten onderzoeken.

Afgelopen maand is Constance begonnen met het onderzoek.  Op zaterdag 14 oktober worden de eerste resultaten getoond aan de hand van een aantal van de skeletten. De presentatie vindt plaats van 12:00 tot 16:00 uur.

In Gouda is het die dag ook ‘Zotte zaterdag’ (www.zottezaterdag.nl). Er zijn ‘Middeleeuwse toestanden’, met onder andere kinderspelen en ambachten rondom de Sint-Janskerk en in de tuin van Golda.

Nationale archeologiedagen

Deze activiteit  is onderdeel van de Nationale Archeologiedagen. Er is in Zuid-Holland van alles te beleven in het weekend van 14 en 15 oktober. Hier vind je alle informatie over wat er te doen is.

Share

Cold Case Clarissenklooster