Menu

Kom dit weekend naar de Nationale Archeologiedagen

  • 12 okt 2018 t/m 14 okt 2018

Tijdens de Nationale Archeologiedagen op 12, 13 en 14 oktober is ook in de provincie Zuid-Holland van alles te beleven. Steek zelf de handen uit de mouwen en in de aarde en doe mee aan een archeologische opgraving, kom meer te weten over de ontstaansgeschiedenis van Holland, wees getuige van een archeologisch restauratieproces, kom er achter wat Drakentanden te maken hebben met de tweede Wereldoorlog of waan je in vroeger tijden op het Corbulo festival.

Voor het vierde jaar op rij worden de Nationale Archeologiedagen georganiseerd. Zie hieronder voor een greep uit de vele activiteiten die in de provincie Zuid-Holland te bezoeken zijn.

 

 

Weet jij dat Holland ontstaan is in de 11de eeuw?
In de elfde eeuw vinden steeds meer handelaren de weg naar Vlaardingen; sommige vanuit Scandinavië en Engeland. Een aantal van hen blijft hier zelfs wonen. In het jaar 1018 vindt een veldslag plaats tussen Dirk III en de Duitse keizer. De slag wordt door de graaf gewonnen. Deze ‘Slag bij Vlaardingen’ luidt een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland gaat heten. Maak spelenderwijs kennis met het leven in die elfde eeuw!

Drakentanden in de duinen
De tentoonstelling “Drakentanden in de Duinen. Oorlogssporen van de Atlantikwall” in het Archeologiehuis in Alphen aan den Rijn vertelt de verhalen achter een serie voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, die bij toeval in de Hollandse duinen werden gevonden door natuurbeheerders.

Bezoek een Romeins kampement in Voorburg
Hoe zag het dagelijks leven er uit in een Romeins legerkamp? Zie en ervaar hoe de Romeinen aten, dronken, feesten en rusten in het tentenkamp. Bekijk militaire oefeningen, ruitershows, muziek en ander Romeins vertier!

Graaf mee!
In de wijk Zanderij in Katwijk is al veel opgegraven door professionele archeologen, maar deze maand mogen Katwijkers zelf meedoen op de publieke opgraving die georganiseerd wordt door de AWN Rijnstreek. Daarvoor inschrijven kan niet meer want alle dagdelen zitten vol, maar op 13 oktober kan iedereen wél komen kijken op de open dag.

Restauratie van Zwammerdamschepen
In de Zwammerdam Restauratiewerf in Archeon wordt hard gewerkt aan de restauratie van de zogeheten Zwammerdamschepen. Dat zijn zes Romeinse schepen die in de jaren zeventig in Zwammerdam zijn opgegraven. Het is de bedoeling dat ze over een paar jaar te zien zijn in het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum.

Klik hier voor meer activiteiten in Zuid-Holland.