Menu

Lezing: Bezet Nederland door Duitse ogen. Fotografie in oorlogstijd door soldaten in Zuid-Holland

Naast interessante archeologische overblijfselen heeft de Duitse bezetting in WOII ook de nodige historische bronnen opgeleverd. Wat veel mensen echter niet weten, is dat daar ook luchtiger materiaal onder valt: in de eerste bezette zomers vanaf 1940 voelden veel Duitse soldaten zich namelijk een beetje op vakantie aan de kust. Dit duurde tot de aanleg van een serieuze verdedigingslinie in 1942, toen de oorlogssfeer in alle grimmigheid terugkeerde.

In de relatief onbezorgde beginperiode van de bezetting hebben Duitse soldaten een groot aantal (plezier)foto’s gemaakt. De kwaliteit van deze was vaak hoog, omdat de Duitse legerleiding deze amateurfotografie aanmoedigde met wedstrijden en exposities. Tijdens deze lezing van Jeroen Rijpsma krijgt u het verhaal te horen, en aan de hand van deze foto’s, vooral te zien, van hoe de Duitse bezetter het Zuid-Hollandse landschap vastlegde.

De lezing is op 17 april 2019 van 20.0022.00 uur (zaal open om 19.30 uur), in het Archeologiehuis Zuid-Holland (Archeonlaan 1-A, Alphen aan den Rijn). De lezing bijwonen is gratis. Voor aanmelden en meer informatie: klik hier.

 

Share

Lezing: Bezet Nederland door Duitse ogen. Fotografie in oorlogstijd door soldaten in Zuid-Holland