Menu

Lezing: Boeren in Berwoutsmoer 1200–1400

De periode 1200–1400 is niet alleen maar een tijd van opbloeiende graafschappen en groeiende steden in Zuid-Holland: juist ook op het platteland speelde zich genoeg interessants af. Zo kende Goeree-Overflakkee een gebied dat onder invloed van dichtslibbing, begroeiing en kreekjes uitermate geschikt bleek voor moernering (het winnen van zowel zout als turf uit met zeewater overspoeld veen), landbouw, veeteelt en visserij. Door deze winstgevende activiteiten groeide dit gebied uit tot een nu verdwenen nederzetting: Berwoutsmoer.

In 1979 al spoelden de sporen van deze nederzetting vrij, maar het duurde nog tot nu voor alle gevonden materialen goed bestudeerd waren. De vrijwilligers van Historische Vereniging ‘De Motte’ hebben hier jarenlang onderzoek naar verricht. Aansluitend op een algemene ledenvergadering zal mede-oprichter en specialist Rias Olivier de resultaten hiervan presenteren in een lezing, die ook voor niet-leden toegankelijk is.

De lezing zal omstreeks 20.30 beginnen in het Oude Raadhuis van Middelharnis. In het najaar zal ook een boek verschijnen getiteld “Boeren in Berwoutsmoer” ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van De Motte. Meer informatie is te vinden op de website van De Motte.

 

Lezing: Boeren in Berwoutsmoer 1200–1400