Menu

Lezing over de Canon van Nederland

  • 07 november 2017
  • 20:00
  • Archeologiehuis Zuid-Holland, Archeonlaan 1a, 2408 ZB Alphen aan den Rijn

Op dinsdag 7 november geeft Hubert Slings, directeur van Stichting entoen.nu, een lezing over de Canon van Nederland in het onderwijs en in de samenleving.

De Canon van Nederland

De Canon van Nederland presenteert de geschiedenis van Nederland in vijftig historische vensters, oplopend van de Hunebedden, de Romeinse Limes en Karel de Grote tot en met Veelkleurig Nederland, de gasbel en Europa. De Canon is in 2017 tien jaar oud.

De presentatie van deze canon in 2006 maakte veel discussie los, maar zorgde ook voor een hausse aan volgers: zo’n 150 lokale, regionale en thematische canons zijn op ‘deze moeder aller canons’ geïnspireerd. In 2010 werd de canon van Nederland opgenomen in de kerndoelen van basis- en voortgezet onderwijs. De website www.entoen.nu is inmiddels op de meeste scholen een vertrouwd adres. In het Nederlands Openluchtmuseum wordt hard gewerkt aan een vaste tentoonstelling over de canon van Nederland. Medio 2017 moet deze opengaan.

Lezing Hubert Slings

Hubert Slings, indertijd secretaris van de canoncommissie, vervolgens directeur van stichting entoen.nu en inmiddels werkzaam bij het Nederlands Openluchtmuseum, maakt de balans op van tien jaar canon van Nederland.

Slings promoveerde in 2000 op een onderzoek naar Middelnederlandse literatuur in het voortgezet onderwijs. In dat kader ontwikkelde hij de schooleditiereeks ”Tekst in Context” en de onderwijswebsite www.literatuurgeschiedenis.nl. Van 2005-2007 was hij secretaris van de commissie Ontwikkeling Nederlandse Canon en sindsdien directeur van Stichting entoen.nu. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en levert daar een bijdrage aan de nieuwe tentoonstelling over de canon van Nederland die medio 2017 open gaat. Daarnaast is hij universitair docent cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Praktische informatie

De toegang tot de lezingen van de Vereniging Vrienden van Archeon is gratis, voor consumpties wordt een kleine vergoeding gevraagd. U kunt zich voor de lezing hier aanmelden voor 1 november.

Share

Lezing over de Canon van Nederland