Menu

Lezing Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk

  • 14 november 2017
  • 20:00
  • Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden 2311 EW

Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, houdt een lezing over de archeologie van Nineveh, hoofdstad van het Assyrische Rijk in de 7de eeuw v.Chr. Hij geeft de lezing in het kader van de tentoonstelling Nineveh, die te zien is t/m 25 maart 2018.

Nineveh

Nineveh staat natuurlijk bekend als de hoofdstad van het Nieuw-Assyrische rijk, een land dat zich uitstrekte van Egypte tot Iran, en van Turkije tot op het Arabische schiereiland. Maar onder de resten van de prachtige Assyrische paleizen van Nineveh ligt meer dan vijfentwintig meter aan bewoningslagen. Het zijn de archeologische resten van vroegere nederzettingen die teruggaan tot het zesde millennium v.Chr. Veel van die vroege ontwikkelingen hebben ertoe bijgedragen dat Nineveh rond 700 v.Chr. de grootste stad ter wereld kon worden. Aan de hand van bekende en minder bekende vondsten wekt Petit in deze lezing de indrukwekkende hoofdstad van de Assyriërs langzaam tot leven, tot aan het moment dat in 612 v.Chr. aartsvijanden de stad met de grond gelijk maken. Zoals archeologen hebben aangetoond, werd daarbij niemand gespaard.

Praktische informatie

De lezing zal plaatsvinden in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden. Het Museumcafé is vanaf 19.30 uur geopend en de aanvang van de lezing is 20.00. De kosten van de lezing zijn € 5, voor RoMeO-leden is de lezing gratis. Reserveren is niet mogelijk, kaarten zijn uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van het museum op de avond van de lezing.

Share

Lezing Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk