Menu

Lezing: Romeinen aan de kust

De stad Den Haag en haar omgeving hebben een rijke geschiedenis, waarin ze een tijd lang deel uitmaakten van het Romeinse rijk. De Romeinen legerden hun soldaten hier zo dicht bij de noordgrens van hun immense rijk — de Limes — wat we terugzien in bijvoorbeeld de sporen van een Romeins fort bij Ockenburgh.

Fort bij Ockenburgh (reconstructie)

Maar militaire sporen zijn lang niet het enige dat de Romeinen hebben achtergelaten nabij Den Haag: de mijlpalen gevonden in het Wateringse Veld bewijzen dat er een uitgewerkte infrastructuur was, en de vondst van een schat van zilveren munten in het tracé van de Rotterdamse Baan laat zien dat er ook een bloeiende economie was rondom de aanwezigheid van het Romeinse leger.

Naar deze boeiende vondsten zijn er nog vele anderen uit Den Haag en omgeving, die al decennialang door archeologen uit de grond worden gehaald. Een van deze archeologen, Ab Waasdorp, brengt deze vondsten onder de aandacht in een pakkende lezing. Ab Waasdorp is archeoloog en senior-onderzoeker bij de gemeente Den Haag, en direct betrokken geweest bij veel van deze vondsten.

Het bijwonen van deze lezing (die van 19:30 tot 21:30 duurt) is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. Dat kan via de website van de bibliotheek, waar ook meer informatie te vinden is, of rechtstreeks via Eventbrite.

Lezing: Romeinen aan de kust