Menu

Lezing Romeinse gemmen

  • 02 november 2016
  • Tempelzaal, Rijksmuseum van Oudheden

Prof. Martin Henig geeft de keynote-lezing die voorafgaat aan het congres ‘From cylinder seals to Lippert’s dactyliotheca’ in het Rijksmuseum van Oudheden. Zijn Engelstalige lezing heet Roman gems in old collections and modern archaeology. Hij behandelt daarin een kleurrijk scala aan Romeinse gemmen. In zijn lezing brengt Henig gemmenonderzoekers uit de studeerkamer en de opgravingsput bij elkaar.

Ringsteen van rode jaspis met een verwijzing naar de stichting van Rome. Afgebeeld zijn Mars en Rhea Silvia, de ouders van de stichters van Rome: Romulus en Remus (2de eeuw na Chr., collectie; Rijksmuseum van Oudheden)

De mens achter de gem

Romeinse soldaten, boeren, graveurs en patriciërs: allemaal gebruikten ze gemmen, ook wel ‘gesneden stenen’ genoemd, in zegelringen, sieraden of als amulet. De stenen werden al sinds de oudheid in grote aantallen verzameld. Hierdoor is vergelijken relatief eenvoudig. Gemmen die bij opgravingen zijn gevonden, zijn zeldzamer, maar geven vaak kostbare informatie over het gebruik.

Zo zijn er in Pompeï gemmen op straat gevonden, wellicht verloren tijdens het ontvluchten van de stad. Ook zijn er exemplaren gevonden in latrines in Noord-Engeland, verloren door soldaten tijdens het bewaken van de muur van Hadrianus. Prof. Henigs lezing onthult de mensen achter deze gemmen.

Meer informatie

De lezing vangt aan om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Om aan te melden, stuur een mail naar conference@rmo.nl.

 

Share

Lezing Romeinse gemmen