Menu

Lezing: Van onder het strand tot op het maaiveld. Archeologisch onderzoek naar modern oorlogserfgoed in Zuid-Holland

De sporen van de Tweede Wereldoorlog hebben zeker de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen van archeologen. Onder geïnteresseerden in dit tijdvak is het opgraven en onderzoeken van bunkers en andere verdedigingswerken al langer een geliefde bezigheid. Het soort onderzoek en de gebruikte methoden verschillen niet veel van de archeologie van (veel) oudere perioden.

Maar de nabijheid in tijd geeft de archeologie van WOII ook mogelijkheden die voor andere tijdvakken niet beschikbaar zijn. Zo zijn er tot voor kort nog een aantal ooggetuigen geweest, die geïnterviewd konden worden. Ook is er een enorme hoeveelheid aan historisch- en archiefmateriaal. Tijdens deze lezing doet Arjen Bosman uit de doeken hoe archeologen dit bijzondere tijdvak precies aanpakken, en wat de uitkomsten zijn. Enkele aansprekende voorbeelden, zoals een drakentandenversperring (Delft) en een antitankmuur (Katwijk aan Zee), zullen de revue passeren.

De lezing is op 1 mei 2019 van 20.0022.00 uur (zaal open om 19.30 uur), in het Archeologiehuis Zuid-Holland (Archeonlaan 1-A, Alphen aan den Rijn). De lezing bijwonen is gratis. Voor aanmelden en meer informatie: klik hier.

 

Lezing: Van onder het strand tot op het maaiveld. Archeologisch onderzoek naar modern oorlogserfgoed in Zuid-Holland