Menu

Lezing “Het verleden van de velden”

  • 01 oktober 2017
  • 13:30
  • Bibliotheek Lisse, Koninginneweg 79A, 2161 ZB Lisse

Op zondag 1 oktober vertelt Jeroen van Zoolingen, auteur van het boek “Het Verleden van de Velden” in de Bibliotheek van Lisse over de archeologie van de Duin- en Bollenstreek. De entree is gratis. De lezing begint om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur.

Over “Het Verleden van de Velden”

“Het Verleden van de Velden” is in de eerste plaats geschreven voor de streekbewoners. Het 152 pagina’s tellende boek is overzichtelijk, begrijpelijk en rijk geïllustreerd. Iedere streekbewoner tussen Rijn en Spaarne, maar ook iedere archeoloog met belangstelling voor het westelijk kustgebied, kan in dit boek alles vinden over de lange tijd onderbelichte archeologische rijkdom van dit oude land.

Wie beseft dat de eerste bewoners, van wat wij nu de Duin- en Bollenstreek noemen, al zo’n 5000 jaar geleden arriveerden? Intrigerende voorwerpen, gevonden tijdens het afgraven van de oude duinen, maken duidelijk dat dit in de prehistorie allerminst een onbewoond gebied was. Onderzoek in de laatste jaren ten noorden van de Rijnmonding heeft veel nieuwe gegevens opgeleverd over de dynamiek van deze streek in de Romeinse tijd en vroege middeleeuwen. De vele verdwenen en nog bestaande kastelen zijn een duidelijke aanwijzing voor de rol die de streek in de late middeleeuwen speelde, in de tijd dat het graafschap Holland werd gevormd.

Share

Lezing “Het verleden van de velden”