Menu

Museumwandeling ‘Metropool Nineveh’

  • 26 november 2017
  • 14:00
  • Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden 2311 EW

Lucas Petit, conservator collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, neemt u mee voor een museumwandeling over de tijdelijke tentoonstelling Nineveh (t/m 25 maart 2018). Hij laat u de topstukken uit de tentoonstelling zien, maar vertelt ook over de avonturen van archeologen die in de afgelopen eeuwen de ruïnes van deze stad in Noord-Irak ontdekten en onderzochten.

Nineveh was de hoofdstad van het wereldrijk van de Assyriërs en groeide rond 700 v.Chr. uit tot een metropool. Met meer dan 100.000 inwoners was het een tijdlang de grootste en belangrijkste stad van de wereld. Lucas Petit laat u tijdens deze wandeling de topstukken in de tentoonstelling zien, zoals de soms liefelijke, maar vaak ook wrede reliëfs die in de paleizen stonden. Aan de hand van computerreconstructies in de expositie vertelt hij hoe Nineveh er rond 700 v.Chr. heeft uitgezien. De hachelijke avonturen van archeologen die in de afgelopen eeuwen de ruïnes van de stad ontdekten komen daarna aan bod, evenals de kwetsbaarheid van het Iraaks erfgoed.

Praktische informatie

Er zijn geen extra kosten verbonden aan de museumwandeling, indien u een kaartje voor het museum heeft gekocht. Het verzamelpunt is de Egyptische tempel in de Tempelzaal. Op de dag van de wandeling kunt u zich bij de kassa van het museum aanmelden. Het maximale aantal deelnemers is 20 en reserveren is helaas niet mogelijk.

Share

Museumwandeling ‘Metropool Nineveh’