Menu

Netwerkdag Archeologie & Kastelen

  • 24 september 2016
  • 12:00
  • Sociëteit Concordia, Gouda

Elk jaar organiseert Erfgoedhuis Zuid-Holland een netwerkdag voor iedereen met interesse in archeologie. Dit jaar is het onderwerp archeologie & kastelen. Tijdens de bijeenkomst word je bijgepraat over historisch en archeologisch onderzoek op dit gebied, met veel praktische handvaten. Ook zijn er inspirerende praktijkvoorbeelden en sluiten we af met een boeiende excursie langs sporen van kastelen in Gouda.

Programma

De inlooplunch start om 12.00 uur, het programma om 12.45 uur. Na een welkomstwoord van Judith Tegelaers, directeur van Erfgoedhuis Zuid-Holland, starten we met een keynote van Annemarieke Willemsen, conservator middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Als je historisch onderzoek wilt doen naar een kasteel, hoe pak je dat dan aan? Fred Vogelzang, onderzoeker bij het NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats geeft een overzicht van historische bronnen en praktische handvatten.

Paul van Kempen, archeoloog bij de gemeente Haarlem, geeft een overzicht van archeologische bronnen. Hij is de auteur van Verborgen kastelen in zicht. Archeologisch onderzoek en inrichting van kasteelterreinen (2005).

Na de pauze zijn er drie cases uit de praktijk: Tim de Ridder, archeoloog bij de gemeente Vlaardingen, vertelt over het onderzoek naar de burcht van Dirk III uit de ontstaansperiode van het graafschap Holland (1018, Slag bij Vlaardingen). Bert Tuk (eigenaar van kasteelberg Spreeuwenstein in Ouddorp) vertelt met Pieter Prins (Historische Vereniging De Motte) over het onderzoek naar deze motte en de toekomstplannen om Spreeuwenstein beleefbaar te maken. Tot slot vertelt Henkjan Sprokholt, kenner van de Goudse geschiedenis en archeologie, over de twee kastelen die in Gouda hebben gestaan.

Wat is er nog te zien van deze roemruchte geschiedenis in Gouda? Je ontdekt het zelf, want het programma eindigt met een historische wandeling langs sporen van de Goudse kastelen. Daarna keren we terug naar Sociëteit Concordia om gezellig na te praten met een hapje en een drankje.

Aanmelden en meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

 

Share

Netwerkdag Archeologie & Kastelen