Menu

Pop-Up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn

  • 13 okt 2017 t/m 01 dec 2017
  • Atrium Gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadhuisplein 1, 2405 SH Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 13 oktober strijkt de onderzoekstent van de Pop-Up ArcheoHotspot Romeinse Vicus neer in het Gemeentehuis. Help mee bij het onderzoek naar het Romeinse kampdorp (vicus) van bijna 2000 jaar geleden. Wil je echt Romeins aardewerk vasthouden en onderzoeken? Of dierenbotten wegen en sorteren? Kom dan naar de legertent in het Atrium van het Gemeentehuis. In de TENToonstelling kom je van alles te weten over Alphen aan den Rijn in de Romeinse tijd en over het onderzoek.

Romeinse vicus

In hartje Alphen aan den Rijn, waar je nu de H&M, de Mediamarkt en de McDonald’s vindt, stond vroeger een Romeins fort, het castellum Albaniana. Rondom dit fort – ook waar het Gemeentehuis staat – is in de loop van de tijd een kampdorp ontstaan waar handelaren, ambachtslieden en familie van de soldaten woonden en werkten.

Vijftig jaar lang zijn hier archeologische opgravingen gedaan en toch zijn veel vondsten nooit eerder bestudeerd en met elkaar in verband gebracht. Archeologen van het project Romeinse Vicus aan de Rijn, proberen antwoorden te vinden op vragen over ontstaan en duur van het kampdorp, de herkomst van de bewoners en de functie van het dorp. Ook onderzoeken ze het dagelijkse leven, de uitgeoefende ambachten en de manier waarop de bewoners met de soldaten van het fort en de lokale bevolking omgingen.

Ook na de Nationale Archeologie Dagen zijn de archeologen ook nog aan het werk in het Gemeentehuis en kun je t/m 1 december op woensdag, donderdag en vrijdag meehelpen.

Nationale Archeologiedagen

Deze activiteit  is onderdeel van de Nationale Archeologiedagen. Er is in Zuid-Holland van alles te beleven in het weekend van 14 en 15 oktober. Hier vind je alle informatie over wat er te doen is.

Share

Pop-Up ArcheoHotspot Romeinse Vicus in Alphen aan den Rijn