Menu

Pop-uptentoonstelling archeologische vondsten Hooftstraat Alphen aan den Rijn

Soms is archeologie een kwestie van een geluk bij een ongeluk: dat was in 2015 in Alphen aan den Rijn het geval, toen een hijskraan met een brugdeel voor de Koningin Julianabrug op een aantal panden viel. Omdat er uitgebeide restauratie nodig was, opende dit de mogelijkheid voor een archeologisch onderzoek. De resultaten van dit onderzoek, en van twee andere opgravingen (aan het begin van de Hooftstraat), worden nu op een unieke en innovatieve manier gepresenteerd aan het publiek: in een tijdelijke pop-uptentoonstelling in de etalages van de nieuwe winkels. De tentoonstelling is 7 juni geopend en loopt nog tot eind augustus.

Opgraving Alphen aan den Rijn

Toen de hijskraan met brugdeel in 2015 omviel op een aantal panden, was de materiële schade enorm (maar wonder boven wonder waren er geen slachtoffers). Nu is gelukkig de nieuwbouw afgerond en staan er prachtige nieuwe winkels klaar voor het Alphense winkelpubliek. Maar de restauratie heeft ook een bijzonder archeologisch tintje gekregen: in de etalages van een aantal winkels zijn de vondsten te zien van opgravingen in de Hooftstraat en ter hoogte van het Thorbeckeplein (waar het ongeval plaatsvond).

Deze tentoonstelling verbindt Archeologie, bouwhistorie en de meest recente geschiedenis zo veel mogelijk met elkaar. Zo wordt het rijke verleden én heden van Alphen aan den Rijn tastbaar voor geïnteresseerden. Ben je ook benieuwd naar de vondsten en/of heb je zin om te komen winkelen in Alphen aan den Rijn? Kijk hier voor de wandelroute langs de pop-uptentoonstelling.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Zuid-Holland (subsidieregeling publieksbereik archeologie Zuid-Holland).

Pop-uptentoonstelling archeologische vondsten Hooftstraat Alphen aan den Rijn