Menu

Reis met het Limespaspoort door Romeins grensgebied in Zuid-Holland

  • 21 sep 2017 t/m 31 dec 2017

De Romeinen ken je vast, maar wist je dat er zo dicht in de buurt nog zoveel van de Romeinen te zien en beleven is? Met het Limespaspoort weet je precies waar je moet zijn om het Romeinse verleden in Zuid-Holland te ontdekken.

Het is lang geleden dat er voor het laatst Romeinen in Zuid-Holland te zien waren, maar dat betekent niet dat de sporen van hun 400 jaar lange verblijf helemaal verdwenen zijn! De noordgrens van het Romeinse rijk werd gevormd door de Rijn en wordt de Limes genoemd. Deze grens liep dwars door Zuid-Holland en op talloze plekken langs deze natuurlijke barrière zijn vondsten gedaan die de aanwezigheid van de Romeinen in onze regio prijsgeven. In het Limespaspoort vind je allerlei bijzondere plekken in Zuid-Holland die 2000 jaar geleden tot het Romeinse grensgebied behoorden.

In het Limespaspoort staan alle deelnemers in de provincie Zuid-Holland. Naast informatie over deze plekken staat er in het paspoort nog veel meer leuks: het is gevuld met weetjes over de Romeinen en er staan kennis én creatieve opdrachten in om alleen of samen te maken. Als de godin Fortuna aan je kant staat, win je er misschien zelfs een prijs mee!

Het Limespaspoort is gratis aan te vragen bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, via archeologie@erfgoedhuis-zh.nl. Het paspoort is daarnaast vanaf eind september ook te vinden op de volgende deelnemende locaties: Museum Meermanno, Kasteel Duivenvoorde, Torenmuseum Valkenburg, Rijksmuseum van Oudheden Leiden, Archeon, Archeologiehuis Zuid-Holland en NIGRVM PVLLVM Zwammerdam, op VVV kantoren in Leiden, Den Haag, Alphen aan den Rijn en Katwijk en bibliotheken in deelnemende gemeentes.

Het Limespaspoort is geschikt voor kinderen vanaf een leeftijd van ongeveer 8 jaar.

Het paspoort is gemaakt in opdracht van de erfgoedtafel Romeinse Limes Zuid-Holland en is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de provincie Zuid-Holland en deelnemende culturele instellingen en gemeenten.