Menu

Restauratie Zwammerdamschepen

Tot het einde van dit jaar worden de Romeinse Zwammerdamschepen in de restauratiewerf van het Archeon gerestaureerd. Bijzonder is dat jij als bezoeker in het echt mee kunt kijken hoe dit gedaan wordt. Daarnaast is er in de Romeinse Restauratiewerf een mooie tentoonstelling over de Zwammerdamschepen, de Romeinse Limes en de restauratie te zien.

Op een historische plek langs de Romeinse Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk, ligt landgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Hier lag het Romeinse fort Nigrum Pullum en daar werden in 1971-1974 de beroemde ‘schepen van Zwammerdam’ gevonden. Drie boomstamkano’s en drie vrachtschepen werden er opgegraven, een unieke vondst.

Provincie Zuid-Holland, gemeente Alphen aan den Rijn en Archeon hebben het initiatief genomen voor de restauratie en de presentatie van de Zwammerdamschepen. Dit heeft ervoor gezorgd dat eind 2017 de restauratie van de schepen van start kon gaan in een publiekstoegankelijke werkplaats, de Romeinse Restauratiewerf Archeon.  In de toekomst zijn de schepen te bewonderen in een nieuw Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum.

Foto: Archeon

 
Bekijk de website

Restauratie Zwammerdamschepen