Menu

Romeins weekend Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn heeft een sterke band met de Romeinse tijd door de ligging aan de noordgrens van het Romeinse rijk (de limes), aan de belangrijke vaarroute, de Rijn. Daarom viert deze gemeente ook dit jaar weer deze rijke geschiedenis met een Romeins weekend in het centrum op 6 en 7 juli. Op deze zaterdag en zondag leer je van alles over hoe militairen en burgers leefden en zich vermaakten in Castellum Albanianae, zoals het centrum van Alphen aan den Rijn toen heette.

Romeinse re-enactors Archeon

Ontdek de Romeinse scheepvaart

Voor de Romeinen was de Rijn strategisch erg belangrijk. Niet alleen was het een natuurlijke grens, de rivier fungeerde ook als handelsroute voor de scheepvaart. Daarom kun je, onder begeleiding van een gids, ook een stuk op de Rijn varen op een speciaal schip tijdens het weekend op 6 en 7 juli. Geen zin om te varen? In de Adventskerk vind je de Archeon-scheepswerf in het klein en leer je van alles over de Zwammerdamschepen.

De militaire geschiedenis van de Romeinen

Als er iets is wat we goed weten van de Romeinen, is wel hoe succesvol ze militair gezien waren. De Romeinse legers veroverden grote delen van Europa en de mediterrane wereld. Tijdens het Romeinse weekend in Alphen aan den Rijn kun je een regiment van ongeveer dertig Romeinse soldaten in actie zijn tijdens militaire shows, demonstraties en parades. Er is ook Romeinse muziek verzorgd door Holland Historie.

Brood en spelen

Wil je in de stijl van Romeinse burgers vermaakt worden? Tijdens het Romeinse weekend zijn er gladiatrixengevechten, waarin vrouwelijke gladiatoren het tegen elkaar opnemen in de arena. Natuurlijk gaat het er wel iets minder heftig aan toe dan bij de Romeinen zelf. Kinderen die het eens willen uitproberen, kunnen in de Baroen zwaardvechten en een soldatentraining volgen.

Dagelijks leven

In een kampement vertellen zowel Romeinse als inheemse burgers over alle zaken die hen bezighielden: het leger, wonen, religie, ambachten, lokale bevolking en de wegenbouw. De burgerbevolking was minstens zo belangrijk als het leger, en diverse ambachtslieden demonstreren wat ze deden op de ambachtenmarkt.

Oud en nieuw vermaak

Naast bovenstaande demonstraties kun je Romeinse sieraden kopen, naar een Romeinse beautysalon, en op 6 juli gaan 75 Romeinen met elkaar eten op het Thorbeckeplein, met ter vermaak een troubadour en een vuurspuwer. Voor modern vermaak is er het muntenspel vooraf: van 21 juni tot en met 5 juli krijgen klanten, bij een aankoop vanaf € 10 in een centrumwinkel, een Romeinse munt met een unieke code waarmee prijzen te winnen zijn, waaronder een weekend naar Rome voor twee personen. Voor kinderen is er de speciale app ‘De gestolen Aureus’ (www.romeinenapp.nl), waarmee je een speurtocht doet naar de verdwenen Aureus van de kampcommandant.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Kom dan in het weekend van 6 en 7 juli naar het centrum van Alphen aan den Rijn, en lees vooraf meer op de site van Romeinse Limes Nederland.