Menu

Pop-up ArcheoHotspot: Romeinse vicus aan de Rijn

Tijdens de Romeinenweek (4–12 mei) vind je in Park Matilo, in Leiden, de Romeinse vicustent. Deze tent is het centrum van allerlei doorlopende activiteiten en evenementen tijdens de Romeinenweek 2019: zo kunnen bezoekers de speciale TENToonstelling bekijken en meehelpen met het onderzoeken van vondsten. Er is ook een uitgebreid programma met leuke workshops, Romeinse demonstraties, lezingen, rondleidingen en een speurtocht.

Flyer Romeinse Vicus Park Matilo Romeinenweek 2019
Romeinse vicustent Park Matilo

Park Matilo is bij uitstek de plek voor de Romeinse vicustent. Op deze locatie, aan de oostrand van Leiden (bij de huidige wijken Roomburg en Meerburg), lag het Romeinse fort Matilo met daaromheen een kampdorp of vicus. Boven op de resten van het bijna 2000 jaar oude fort staat nu een aarden wal met poorttorens die de contouren ervan aangeven.
Bij het fort bloeide een kleine samenleving, een vicus, waar handelaren en ambachtslieden woonden en werkten, waar eettentjes, bars en winkels te vinden waren. Ook zal de familie van de soldaten daar hebben gewoond, kinderen en de vrouwen!

Programma

De Romeinse vicustent is tijdens de Romeinenweek (4–12 mei) dagelijks geopend van 11 tot 16 uur in Park Matilo binnen de wallen van het castellum. Het is geschikt voor alle leeftijden, gratis, en je kunt zonder afspraak komen.

Zaterdag 4 mei

11.00–16.30 u: voorproefje in de tent op het Stadhuisplein. Er liggen vondsten op tafel van de vicusopgravingen in Leiden Roomburg-Matilo.

Zondag 5 mei (Bevrijdingsdag)

11.00–16.00 u: meehelpen met onderzoek en de TENToonstelling bekijken.
12.00 u: opening door wethouder Martine Leewis.

Diverse activiteiten:

  • Boekpresentatie ‘Heilzaam en Helend, geneeskrachtige kruiden uit de Historische Tuinen Matilo.’
  • Vanaf 11 u: ambachten uit de vicus. Ontmoet drie Romeinse ambachtslieden, een smid, een koperklopper en een leerbewerker aan het werk. Er zijn inloopworkshops over heilzame kruiden en hun toepassingen in de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Ontdek de kruiden uit de Historische Tuinen Matilo en maak je eigen kruidenthee of zalfje.
  • 14 u en 15 u: korte lezing over de Romeinen in Nederland n.a.v. Bevrijdingsdag door historicus Jona Lendering.
  • Er zijn rondleidingen en je kunt een speurtocht door de vicus doen.

Maandag 6 – vrijdag 10 mei

11.00–16.00 u, tent in Park Matilo: help je de archeologen mee met onderzoek van de vondsten uit de vicus? Je kunt de hele week de TENToonstelling bekijken en de speurtocht door de vicus doen. Er komen ook schoolklassen op bezoek.

Zaterdag 11 mei

11.00–16.30 u, tent in Park Matilo en op het Stadhuisplein: meehelpen met onderzoek en de TENToonstelling bekijken.
Er vaart een boot, met een Romeinse verteller aan boord, twee maal heen en weer vanaf het Stadhuisplein naar Matilo (vertrek 1ste boot 11 uur, vertrek 2de boot 14 uur). Bijdrage per persoon €2,50. In Park Matilo is er aansluitend een rondleiding en je kunt een speurtocht door de vicus doen.

Zondag 12 mei (Moederdag)

11.00–16.00 u: meehelpen met onderzoek en de TENToonstelling bekijken.

Diverse activiteiten:

  • De eerste twintig moeders krijgen een roos. Voor jarige kinderen: dit is dé kans om te komen picknicken.
  • Ambachten uit de vicus met 2 inloopworkshops: zelf een Romeins geldbuideltje maken van leer, of: ga kijken bij de Romeinse pottenbakster en maak zelf een potje, slingerkogel of iets anders moois van klei.
  • 14 u en 15 u: korte lezing ‘De vrouw achter de soldaat’ door archeologe Carol van Driel-Murray
  • Er zijn rondleidingen en je kunt een speurtocht door de vicus doen.

Praktische informatie

Park Matilo in Leiden heeft meerdere entrees: vanaf de Hoge Rijndijk tegenover de Leiderdorpsebrug, vanaf de Wierickestraat bij het Buurtcentrum Matilo en vanaf de Besjeslaan. Parkeren kan aan de parkeerplaats Willem van der Madeweg.

Meer weten? Verdere informatie vind je op www.romeinenweek.nl, www.parkmatilo.nl en www.romeinselimes.nl. Houd ook de Facebookpagina Romeinse vicus aan de Rijn voor het laatste nieuws.

Romeinse vicus in Leiden Roomburg – Matilo is een Pop-Up ArcheoHotspot. Benieuwd welke ArcheoHotspots er nog meer zijn? Kijk op www.archeohotspots.nl.

Het project Romeinse vicus aan de Rijn wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland en Gemeente Leiden, Erfgoed Leiden en omstreken, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Ontsloten Verleden.

Pop-up ArcheoHotspot: Romeinse vicus aan de Rijn