Menu

Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

  • 09 jun 2017 t/m 29 sep 2017
  • Stadskantoor, Westnieuwland 6, Vlaardingen

In de publiekshal van het Vlaardings Stadskantoor is van 9 juni t/m 29 september de tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ te zien. De tentoonstelling is op werkdagen toegankelijk voor publiek. Voor Vlaardingen is deze tentoonstelling een mooi evenement op weg naar het 1000-jarig jubileum van de Slag bij Vlaardingen in 2018.

Tentoonstelling Eerste Eeuwen van Holland

De eerste eeuwen van Holland

Het gebied dat we nu kennen als Holland was 1000 jaar geleden nog grotendeels onbewoonbaar. De wildernis domineerde en er waren nog geen steden. Enkele eeuwen later is dit veranderd in het Hollandse landschap van akkers, weiden en dijken. Op strategische plekken zijn dan dorpen tot steden uitgegroeid. Rond 1400 was Holland, ondanks het kleine oppervlak, een onafhankelijke politieke en economische macht van betekenis.

Hollandse steden

Graaf Dirk III versloeg in 1018 bij Flardinga een leger van de Duitse keizer. Vlaardingen groeit in de 11e eeuw uit tot een van de belangrijkste plaatsen in het graafschap. Maar het is niet de enige plaats waar de graaf verblijft. Hij trekt met zijn hof rond door zijn graafschap en bestuurt zo zijn gebied. Tot in de 13e eeuw, dan besturen de graven steeds vaker vanuit het Binnenhof Den Haag hun graafschap.

Vier graven en een gravin

De groei en bloei van Holland bepaalt tot op de dag van vandaag hoe hier geleefd wordt. Vier graven en een gravin nemen de bezoekers met verhalen en voorwerpen mee door de tentoonstelling. Dit zijn achtereenvolgens Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en tot slot Jacoba van Beieren.

Share

Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’