Menu

Tentoonstelling ‘Marieke van Ouddorp’

  • 12 jul 2019 t/m 12 jul 2020
  • Raad- en Polderhuis, Ouddorp

Dankzij de inspanningen van historische vereniging “de Motte” weten we het nodige over de geschiedenis van Goeree-Overflakkee. Zo is het dankzij opgravingen in Ouddorp door deze vereniging, in de jaren 80 van de vorige eeuw, dat we nu het leven van de 12e-eeuwse “Marieke” uit Ouddorp kunnen reconstrueren. In de tentoonstelling “Marieke van Ouddorp” in het Raad- en Polderhuis in Ouddorp kom je meer te weten over Marieke en over hoe het was om in de middeleeuwen in Ouddorp te wonen.

Marieke, zoals we haar nu noemen, heeft tijdens de 12e eeuw in Ouddorp geleefd. Tijdens opgravingen bij de restauratie van de kerk in Ouddorp is haar schedel gevonden, en op basis daarvan kon een gezichtsreconstructie worden gemaakt. Naast Marieke zelf kun je in het Raad- en Polderhuis in Ouddorp ook voorwerpen zien die zijn opgegraven, en genieten van een sfeerbeeld van Ouddorp in de middeleeuwen.

De opgravingen waar de resten van Marieke en andere vondsten zijn bovengekomen, werden al in de jaren 80 van de vorige eeuw gedaan. Voor enkele leden van de archeologische werkgroep waren ze de aanleiding voor nader onderzoek in de afgelopen jaren. De resultaten van dit onderzoek worden, naast in deze tentoonstelling, ook gepresenteerd in een speciale uitgave van “de Ouwe Waerelt,” het tijdschrift van de Motte, en ook in een uitgave die vooral gericht op jongeren van de bovenbouw van de basisschool.

Adresgegevens en openingstijden van het Raad- en Polderhuis in Ouddorp kun je vinden op deze pagina.

Het project “Marieke van Ouddorp” is een samenwerkingsproject van De Motte, het museum Ouddorp en de bibliotheek. Dit project is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid Holland.

Tentoonstelling ‘Marieke van Ouddorp’