Menu

Tentoonstelling: Nieuw Licht op Leithon

Archeologen de Universiteit van Amsterdam vonden, samen met studenten en vrijwilligers, bij een opgraving aan de Hoogmadeseweg in Leiderdorp in 2013 resten van het vroegmiddeleeuwse dorp Leithon. Zij troffen de restanten van huizen aan, daterend van de periode 600–850 in onze jaartelling, en ook talloze objecten zoals ijzeren gereedschappen, wapens, sieraden van edelmetaal en munten. Ook het nodige glas- en aardewerk is boven de grond gehaald, net als heel veel dierenbotten, waaronder zelfs die van (gestrande) walvissen.

De tentoonstelling ‘Nieuw licht op Leithon’ laat, aan de hand van deze vondsten, zien hoe het leven in het Leithon van de zevende tot negende eeuw eruitzag. Je ontdekt er wat ze aten, hoe ze zich kleedden, wat ze zoal deden en ook: waarom aan dit alles een eind leek te komen in de 9e eeuw…

Voor meer informatie over de tentoonstelling, die tot 16 november 2019 duurt, kun je kijken op de site van het Leiderdorps museum. Ook is in de winkel van het museum het gelijknamige boek “Nieuw Licht op Leithon” verkrijgbaar.

 

Tentoonstelling: Nieuw Licht op Leithon