Menu

Veenhof-lezing 2017 in het RMO

  • 24 november 2017
  • 20:00
  • Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden 2311 EW

De jaarlijkse Veenhof-lezing wordt in 2017 gehouden door prof. dr. Daniele Morandi Bonacossi, hoogleraar Archeologie van het Nabije Oosten aan de Universiteit van Udine en directeur van het Land of Nineveh Archaeological Project in Irak. Zijn Engelstalige lezing gaat over de opkomst en de val van het rijk van de Assyriërs, aan de hand van de resultaten van het Land of Nineveh Archaeological Project in Iraaks Koerdistan.

Lezing

Met moderne survey-technieken, waaronder remote sensing en digitale modellen, onderzoekt een team archeologen van de Universiteit van Udine sinds 2012 het kerngebied van het Assyrische rijk: het achterland van de hoofdstad Nineveh. In zijn lezing volgt Morandi Bonacossi eerst de ontwikkeling van het Assyrische landschap in de Tigrisvlakte in de Oud- en Middel-Assyrische periode. In de Neo-Assyrische periode werd het platteland vervolgens getransformeerd door een andere bevolkingspolitiek, en nieuwe ontwikkelingen in de landbouw en het watermanagement.

Veenhof

De Veenhof-lezing werd in mei 2002 in het leven geroepen, naar aanleiding van het afscheid van professor Klaas Veenhof als hoogleraar talen en geschiedenis van Babylonië en Assyrië aan de Universiteit Leiden. De lezing wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten (NINO) in Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden.

Praktische informatie

De voertaal van de lezing is Engels. De lezing zal plaatsvinden in de Tempelzaal in het Rijksmuseum van Oudheden. De toegang is gratis. Aanmelden kan via dit formulier op de website van het Rijksmuseum van Oudheden.

Share

Veenhof-lezing 2017 in het RMO