Menu

Workshops middeleeuwse kleding in Museum Vlaardingen

  • 01 okt 2017 t/m 19 nov 2017
  • 13:30
  • Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54, 3131 AG Vlaardingen

Volgend jaar is een outfit uit 1018 helemaal hip en zelfs een ‘must’, want dan stapt Vlaardingen 1000 jaar terug in de tijd om de Slag bij Vlaardingen te vieren en herdenken. Tijdens het Historisch Stadsspektakel op 15 en 16 juni 2018 veranderen Vlaardingers – voor even – in middeleeuwse inwoners van Flardinga. Voor wie nog niets elfde-eeuws in de kast heeft hangen: er zijn mogelijkheden genoeg om zelf aan de slag te gaan.

Op zondag 1 oktober 2017 start in Museum Vlaardingen een serie workshops ambachtelijke middeleeuwse kleding maken onder aanvoering van Jacqueline Blijleven, vrijwilligerscoördinator en kledingontwerpster. “Rond 1018 was de stijl nog heel eenvoudig. De kleding bestond zowel voor mannen als vrouwen uit een tuniek. Eroverheen droegen de middeleeuwers een bovenkleed. Voor een beetje kleur verfden zij de stof met natuurlijke producten zoals berkenbast voor bruine tinten en bramen voor een meer paars-rode kleur.”

Ambachtelijk werk

Naast wetenswaardigheden over middeleeuwse kleding staat in de workshops het handwerk centraal. Jacqueline: “We naaien alles met de hand en proberen ook de juiste steken te gebruiken. Wol en linnen rafelen enorm, dus hoe kant je dat af? Indertijd naaiden mensen met benen en koperen naalden. Misschien zijn er deelnemers die deze uitdaging willen aangaan, maar met moderne naalden is het werk ook al arbeidsintensief. Het gaat mij erom dat mensen de geschiedenis kunnen beleven.”

Tuniek en leren schoenen

Museum Vlaardingen biedt een serie van vijf workshops aan. In de eerste twee workshops buigen deelnemers zich over het maken van een tuniek op authentieke wijze. De derde workshop draait om schoeisel: deelnemers maken dan zelf zachte leren schoenen. Twee weken later fabriceren zij een geldbuidel of tas. Tot slot weven zij in de vijfde workshop een middeleeuwse ceintuur, uiteraard met specifieke elfde-eeuwse weeftechnieken. Jacqueline: “De naaitechnieken zijn niet moeilijk. Ook beginners kunnen het en het is ontspannend.”

Aanmelden?

De workshops ambachtelijke middeleeuwse kleding zijn op 1, 8 en 22 oktober en 5 en 19 november  2017, van 13.30 tot 16.30 uur in het Museum Vlaardingen aan de Westhavenkade 54.

De prijs per workshop is € 35,00. Wie de hele serie van vijf doet, betaalt € 165,00. De kosten zijn inclusief materialen. Meer informatie en aanmelden: Jacqueline Blijleven, j.blijleven@museumvlaardingen.nl, (010) 4348722 (museum is gesloten op maandag).

Meer informatie?

Bekijk voor meer informatie over de workshops deze website.

 

Share

Workshops middeleeuwse kleding in Museum Vlaardingen