Menu

Bouwfragment Slot Capelle

Aan de Slotlaan nabij de Hollandsche IJsseldijk liggen de ondergrondse resten van het kasteel Capelle, dat Dirc Traveys van Moordrecht rond 1285 liet bouwen. Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten van 1351 werd dit kasteel verwoest. Het na 1375 nieuw gebouwde kasteel werd ook verwoest na de moord op Aleida van Poelgeest in 1394. In 1612 liet de Rotterdamse koopman Johan van der Veken op de resten van Dirc Travey’s kasteel een herenhuis met kasteelachtige allure bouwen. Dit huis werd in 1797 gesloopt.

Bij graafwerkzaamheden in het kader van een herinrichting van het gebied werd in 2015 een bijzonder bouwornament gevonden. Het fragment is afkomstig van het 17e eeuwse buitenhuis dat in 1797 is gesloopt. Het is een zandstenen console, gemaakt om een balklaag in een huis van aanzienlijke omvang (of een kasteel) te ondersteunen. Zoals dergelijke stenen van rijkere huizen is deze steen versierd met een bebaarde en besnorde mannenkop. De versiering wordt omstreeks 1600 gedateerd.

Bron: www.landgoedenbuitenplaats.nl en Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR)

Dief- en Duifhuisje

Aan de overzijde van de Slotlaan staat nog de gevangenis van Slot Capelle, het zogenaamde Dief- en Duifhuisje. Dit werd zo genoemd omdat de zolder van het bijbehorende vroeg 17de-eeuwse torentje fungeerde als duiventil. De Historische vereniging Capelle aan den IJssel stelt dit rijksmonument enkele maanden per maand open voor publiek. Op de vliering is een vaste expositie ingericht over de geschiedenis van het Slot van Capelle. Op de begane grond worden wisselende tentoonstellingen gehouden.

Naar de website

Bouwfragment Slot Capelle