Menu

Koolstronkglas

Foto: Archeologie Dordrecht
Foto: Archeologie Dordrecht

Wijnglas van de ‘betere klasse’

Glaswerk was eeuwenlang vooral in gebruik bij de ‘betere klasse’. Dit is een zogenoemd koolstronkglas en werd gevonden in de 15e eeuwse beerkelder op het achtererf van een grafelijke herberg. Het feit dat de Hollandse graaf hier bij bezoek aan Dordrecht zijn natje en droogje nuttigde, is genoeg bevestiging van die ‘betere klasse’. Dit type drinkglas werd vooral gebruikt voor wijn.

Het glas is groenblauw van kleur, veroorzaakt door de verontreiniging met ijzerverbindingen. Het heeft een geribd ruitpatroon in de wand met omhoog gericht puntnoppen. Dat laatste is vooral gedaan om meer grip te houden op het anders gladde en glibberige glas.

Koolstronkglazen zijn gemaakt in Duitsland en worden gedateerd tussen circa 1450 en 1525. Ze zijn een voortzetting van de 14e eeuwse noppenbeker: een cilindrische beker met glasdruppels en een naar buiten gebogen bovenrand. In de vijftiende eeuw krijgt deze beker een lichte tonvorm, de noppen worden groter gemaakt en tot een soort doorn getrokken. De beker gaat daardoor een beetje op een koolstronk zonder bladeren lijken, vandaar de naam koolstronk.

Bron: Dordrecht Ondergronds

Waar werd deze vondst gedaan?


Koolstronkglas