Menu

Leren slipper

Foto: Archeologie Dordrecht
Foto: Archeologie Dordrecht
Foto: Archeologie Dordrecht

Slippers voor in huis

Dit is een ledertrip met (onversierde) tripbanden die bovenop de wreef sluiten met een leren riempje. Deze trip heeft een dikke binnenzool van kurk en werd binnenshuis gedragen.

De ledertrip is in 2005 opgegraven op de Grote Markt in Dordrecht. Het leer uit deze opgraving wordt gedateerd in de tweede helft van de 14e eeuw en de 15e eeuw, gebaseerd op fragmenten van schoentypen die bepalend zijn voor die periode. Het betreft lage en hoge modellen, gesloten met knoppen, veters of gespen. Ze vormen het normale schoentype/modebeeld uit de 14e en 15e eeuw.

Onverklaarbaar

De hier getoonde ledertrip werd gevonden in de bovenste laag van een beerput op het achtererf van een groot huis aan de Wijnstraat. In de onderste lagen van deze beerput zijn 16 banden van ledertrippen gevonden en 5 van houttrippen. Merkwaardig is echter het geringe aantal schoenen uit die put. Slechts 6 exemplaren met een vetersluiting opzij en 3 schoenen met een vetersluiting voorop. Dat is een onverklaarbare verhouding. Gebruikelijk is namelijk één trip op ca. 100 schoenen.

Bron: Archeologie Dordrecht

Waar werd deze vondst gedaan?


Leren slipper