Menu

Romeinse inscriptie

inscriptie op paal Romeinse weg RijnlandRoute

Bij de aanleg van de RijnlandRoute (de nieuwe verbindingsweg tussen de A44 bij Katwijk en A4 bij Leiden) is er volop aandacht voor het archeologische bodemarchief. Dat heeft nu een spectaculaire vondst opgeleverd: een inscriptie op een paal die hoorde bij de oude Romeinse weg die hier liep. De inscriptie vermeldt wie de Romeinse weg heeft aangelegd: “COH II CR,” ofwel het Cohors II Civium Romanorum. Een dergelijke vondst is uniek voor Nederland.

Het Cohors II Civium Romanorum (het tweede cohort van de Romeinse burgers) was een gespecialiseerde eenheid van 500 man binnen het Romeinse leger. Net zoals het leger nu met civiele specialisten werkt, was dit cohort een soort aannemer voor het uitvoeren van allerlei bouwwerkzaamheden — waaronder dus het aanleggen van deze weg, de voorloper van de RijnlandRoute zo’n 2000 jaar later.

Archeologie bij de RijnlandRoute

De vondst van de paal met inscriptie is een unieke verrassing voor archeologen, maar komt niet uit de lucht vallen. Bij het aanleggen van de RijnlandRoute wordt volop aandacht besteed aan de rijke geschiedenis en het archeologische bodemarchief, dat nu uitgebreid wordt opgegraven en onderzocht. De paal met de inscriptie erop is er een van ruim 470. Veel daarvan werden gevonden in 2018, tijdens archeologisch onderzoek dat de provincie Zuid-Holland uitvoerde ter voorbereiding op de werkzaamheden voor de RijnlandRoute.

Beroepsarcheologen en vrijwilligers

Het onderzoek aan de Ingenieur G. Tjalmaweg (N206) waarbij deze vondst is gedaan, wordt uitgevoerd door ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort met hulp van medewerkers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO), de Universiteit Leiden en vrijwilligers van de AWN (de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie), afdeling Rijnstreek. Sterker nog, het was een vrijwilligster die bij de vondstverwerking de inscriptie ontdekte. De paal met inscriptie zal uiteindelijk te zien zijn in het Rijksmuseum van Oudheden, maar in 2020 eerst op een Open Dag Archeologie RijnlandRoute.

Romeinse Limes

In Nederland, ter hoogte van de Provincie Zuid-Holland, liep de grens van het Romeinse rijk. Deze grens noemen we in het Latijn de limes. Door opgravingen en archeologisch onderzoek zoals bij de RijnlandRoute komen we steeds meer te weten over het alledaagse leven en de militaire ontwikkelingen in dit grensgebied. De Romeinse Limes is voorgedragen voor de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Meer lezen

Het nieuwsbericht over deze vondst lees je op de site van de Provincie Zuid-Holland. Meer informatie over de RijnlandRoute staat op www.rijnlandroute.nl. Meer informatie over archeologie in de provincie Zuid-Holland staat op de pagina erfgoed en cultuur. Meer weten over het werk van de AWN, afdeling Rijnstreek, en/of interesse om zelf vrijwilliger te worden? Kijk op www.awn-archeologie.nl/afdeling/rijnstreek.

Romeinse inscriptie